НОВИНИ

Медицинските сестри получиха уверение за промени след срещата с министър Ананиев

Протестиращите медицински сестри се срещнаха със здравния министър. Те се заканиха,че няма да напуснат сградата докато исканията им не бъдат изпълнени. След повече от 4 часа разговори те си тръгнаха с уверение, че ще има промени, които ще удовлетворят исканията им.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:30, 16.10.2019
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Пенка Атанасова е медицинска сестра в сливенската болница от 13 години. Основната й заплата е 810 лева

Пенка Атанасова - мед. сестра Сливен: Доволна съм има болници с много по-малки възнаграждения.

Заплатите на работещите в сливенската болница са повишени след увеличаването на цените на част от клиничните пътеки през юли. Не всички лечебни заведения обаче са вдигнали възнагражденията. За това част от медицинските сестри отново излязоха на протест пред здравното министерство.

Божена Георгиева - мед. сестра Свишов: Сестри с 20-годишен трудов стаж имат чисто на месец 630 лева. това ние искаме достойно заплащане.
Елена Якшева - мед. сестра Стара Загора: Има много неуредици в цялата здравна система. Искаме основна промяна.

Здравният министър се срещна с представители на протестиращите. А тези, които останаха отвън блокираха кръстовището пред сградата на здравото министерство за около 30 минути.

По време на срещата със здравния министър присъстващите изпратиха съобщение. В него обясниха,че разговорите не дали резултат и заплашиха,че няма да си тръгнат от сградата.

Мая Илиева: Не сме се барикадирали. Няма нищо такова. Просто казахме,че няма да напуснем докато не се предприемат конкретни ангажименти с конкретни срокове.

След почти 4 часа разговори сестрите си тръгнаха и обясниха, че здравният министър е поел ангажимент за решаване на част от проблемите им.

Веселина Ганчева - медицинска сестра: Увериха ни,че са изготвили правила и стандарти, които ако сега ги вкарат до началото на годината ние трябва да усетим разлика в заплатите си.

За увеличението на заплатите в бюджета на здравната каса за 2020 г. за болнична помощ ще бъдат заделени допълнителни над 200 милиона лева.

д-р Василав Петров - Сдружение на областните болници: Тези 200 милиона аз съм оптимист - умерен оптимист., Защото ако се направи едно добро остойностяване на пътеките и ниско платените се увеличат с повече, а високоплатените с по-малко ще даде възможност на общинските и областните болници да получат повече финансови средства.

Така и директорите ще могат да увеличат заплатите на лекарите и сестрите, обясни Петров. След месец когато се приеме бюджета на здравната каса и започнат преговорите по новия рамков договор медицинските сестри отново ще се срещнат със здравния министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Астронавтите на НАСА ще пътуват в нови скафандри до Луната
Астронавтите на НАСА ще пътуват в нови скафандри до Луната
Инцидент с мексиканец в столичния кв. Дианабад
Инцидент с мексиканец в столичния кв. "Дианабад"