НОВИНИ

Медицинските сестри продължават протестите, излизат на палатков лагер

Здравните работници продължават с протестите, ще правят и палатков лагер. Това стана ясно след срещата им с омбудсмана Мая Манолова. Според нея исканията за по-високи заплати са справедливи. Манолова очаква здравният министър да спази в срок ангажиментите, които е поел.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
16:07, 07.03.2019
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Освен вдигане на заплатите, протестиращите искат да няма търговски дружества в здравеопазването, както и да се върнат медицинските стандарти. Проблемът е основно, че изискванията за броя сестри към лечебно заведение са пожелателни.

Мая Манолова, омбудсман на България: Абсолютно липсва остойностяване на минималната медицинска грижа, полагана от сестри и акушерки.

Според физиотерапевтите клинични пътеки се пишат от хора, които дори не са виждали болните, а остойностяването на процедурите е под всякаква критика.

Ценка Пантева, съпредседател на Асоциацията на физиотерапевтите в България: 20 стотинки една процедура, какво е това, в същото време в което колегите получават минималната заплата, някъде и тази не я получават, наште лекари по 2-3 хиляди лева заплата взимат, защото подписват тези пътеки.

Медицинските сестри заплашиха, че ако скоро не получат достойно заплащане за труда си, ще станат санитарки. Така освен, че ще взимат същите пари, работата има няма да е толкова натоварена и отговорна. Медицинските специалисти продължават с протестите си на 21 март, като ще има и палатков лагер, а националния протест на фелдшерите е на 25 март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват за търговия със защитени цветя в Благоевград
Проверяват за търговия със защитени цветя в Благоевград
Парламентът определи нови цени на социалните услуги
Парламентът определи нови цени на социалните услуги