Медицинските сестри ще получат увеличение на заплатите си в рамките на 30-те милиона лева, които правителството отпусна допълнително за общинските и областните болници. Това стана ясно след среща при премиера Бойко Борисов на здравния министър Кирил Ананиев, синдикатите и съсловната организация в навечерието на насрочения за утре национален протест на медицинските сестри.Те настояват за стартово възнаграждение от 1120 лева.

Поканените на срещата синдикати и представители на бранша се дистанцираха от организирания в социалните мрежи протест .Те обявиха, че подкрепят исканията на сестрите, но проблемите няма да се решат с протести, а с диалог между страните.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Протестът е обявен, без да бъдат информирани специалистите какъв ще бъде бюджетът на съответните лечебни заведения, а оттук и какви заплати ще получават самите те през тази година. Констатираме, че в отделни лечебни заведения, най-вече в по-малките населени места, не е достигнала информация относно разпределението на отпуснатите от правителството 30 млн. лв. за общинските и областните болници, по-голямата част от които средства е предвидена именно за увеличаване възнагражденията на работещите
Милка Василева ,председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи: Протестът се организира от група колеги във Фейсбук. Асоциацията на професионалистите по здравни грижи не организира този протест.Ние подкрепяме исканията на колегите,защото това са нашите искания, но не организираме протест. Диалогът е средство за решаване на проблемите. Не винаги улицата е достатъчно добре информирана какво е състоянието на системата и какви са начините за постигане на успехи.
Кирил Ананиев: Нуждаем се от разговори, не от протести

Кирил Ананиев: Нуждаем се от разговори, не от протести

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с представители на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, на КНСБ и на КТ „Подкре...