НОВИНИ

Медицинските сестри ще получат увеличение на заплатите

Медицинските сестри ще получат увеличение на заплатите си в рамките на 30-те милиона лева, които правителството отпусна допълнително за общинските и областните болници. Това стана ясно след среща при премиера Бойко Борисов на здравния министър Кирил Ананиев, синдикатите и съсловната организация в навечерието на насрочения за утре национален протест на медицинските сестри.Те настояват за стартово възнаграждение от 1120 лева.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
15:45, 28.02.2019
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Поканените на срещата синдикати и представители на бранша се дистанцираха от организирания в социалните мрежи протест .Те обявиха, че подкрепят исканията на сестрите, но проблемите няма да се решат с протести, а с диалог между страните.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Протестът е обявен, без да бъдат информирани специалистите какъв ще бъде бюджетът на съответните лечебни заведения, а оттук и какви заплати ще получават самите те през тази година. Констатираме, че в отделни лечебни заведения, най-вече в по-малките населени места, не е достигнала информация относно разпределението на отпуснатите от правителството 30 млн. лв. за общинските и областните болници, по-голямата част от които средства е предвидена именно за увеличаване възнагражденията на работещите
Милка Василева ,председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи: Протестът се организира от група колеги във Фейсбук. Асоциацията на професионалистите по здравни грижи не организира този протест.Ние подкрепяме исканията на колегите,защото това са нашите искания, но не организираме протест. Диалогът е средство за решаване на проблемите. Не винаги улицата е достатъчно добре информирана какво е състоянието на системата и какви са начините за постигане на успехи.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четиримата лекари, обвинени по ТЕЛК-аферата във Варна, остават на свобода
Четиримата лекари, обвинени по ТЕЛК-аферата във Варна, остават на свобода
Прокуратурата участва в разследване на мащабна онлайн финансова търговска измама
Прокуратурата участва в разследване на мащабна онлайн финансова търговска измама