Медицинските сестри ще получат увеличение на заплатите си в рамките на 30 млн. лева, които правителството отпусна допълнително за общинските и областните болници. Това стана ясно след среща при премиера Бойко Борисов на здравния министър Кирил Ананиев, синдикатите и съсловната организация, ден преди насрочения за утре национален протест на медицинските сестри. Поканените на срещата синдикати и представители на бранша се дистанцираха от него.

Исканията на медицинските сестри са за стартова работна заплата от 1120 лева, по-добри условия на труд и премахване на търговския характер на лечебните заведения. Днес здравният министър Ананиев обяви, че заплатите ще бъдат повишени с отпуснатите допълнителни средства от кабинета, като поясни, че решението за протеста утре е взето преди правителството да предприеме тази стъпка.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: В момента се договарят заплати в съответните лечебни заведения. Т.е. протестът е обявен без да бъдат информирани специалистите какъв ще бъде бюджетът на съответните лечебни заведения, а оттук и какви заплати ще получават самите те през тази година. Няма нужда от протести, а от разговори.

Представителите на синдикатите, както и от браншовата асоциация подкрепят исканията на сестрите, но се разграничиха от протеста .

Милка Василева, председател на "Асоциацията на професионалистите по здравни грижи": Това са нашите искания, но ние не организираме протеста. Не винаги улицата е достатъчно добре информирана какво е състоянието на системата и какви са начините за постигане на успехи.
Иван Кокалов, КНСБ: Това, което ще поискат колегите утре на улицата, отдавна е поискано и се работи в тази посока. Аз ги моля вместо да си хабим усилията и енергията на улицата - да седнем на масата и да видим какво може да се случи реално.

Днес в някои болници в София и страната продължи събирането на подписка в подкрепа на исканията на медиците и беше изявена готовност за протест утре.

Кирил Ананиев: Нуждаем се от разговори, не от протести

Кирил Ананиев: Нуждаем се от разговори, не от протести

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с представители на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, на КНСБ и на КТ „Подкре...