НОВИНИ

Медведев: За „Турски поток“ ще можем да говорим след гаранции от ЕК

За по-нататъшни стъпки по отношение на „Турски поток“ ще можем да говорим след гаранция от ЕК, че за този проект няма да има прегради. Това каза министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев след среща с премиера Бойко Борисов.

bnt avatar logo
от „Фокус“
17:18, 04.03.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас
медведев турски поток можем говорим гаранции

Медведев уточни, че България и Русия продължават сътрудничеството в областта на енергетиката, въпреки проблемите, които имаше с проекта „Южен поток“. „И отчитаме опита, който придобихме покрай този проект. Но за по-нататъшни конкретни стъпки с „Турски поток“ ще можем да говорим, когато ни бъдат дадени гаранции от ЕК за това, че в бъдеще този проект няма да има прегради. Надявам се българските ни колеги разбират това и да работят по въпроса“, посочи той.

;

Руският премиер коментира и проекта АЕЦ „Белене“. „Ние сме готови да разгледаме участието си в централата. Нашата компания „Росатом“ има голям опит в участие в подобни проекти. И искам да кажа, че изтребители винаги ще има. Важно е да има електроцентрали, за да дойде газ“, коментира Медведев. Той обясни, че България и Русия водят преговори и по отношение на хуманитарната сфера. „Ние сме на мнение, че трябва да разширяваме контактите в образованието, науката и изкуството. Над 80 руски града имат побратимени връзки с българските общини и това е добра база за развитие на хуманитарните връзки. Страните ни имат сходни възгледи за много неща. Миналата година отбелязахме 180 години от Руско-турската война и тази година ще празнуваме 140 години от установяване на дипломатическите отношения между Русия и България. А ако потърсим още назад в историята, ще намерим още такива възпоменателни дати. Руснаците с удоволствие прекарват отпуската си в България и ние се радваме на туристите от България“, заяви Медведев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бурята „Фрея“ донесе ураганни ветрове и дъжд във Великобритания
Бурята „Фрея“ донесе ураганни ветрове и дъжд във Великобритания
Борисов: Ясно сме артикулирали, че България ще участва в преноса на газ
Борисов: Ясно сме артикулирали, че България ще участва в преноса на газ