НОВИНИ

Мегапроцес срещу метежниците в Турция

Организацията за черноморско икономическо сътрудничество трябва да е ефективно средство за решаване на проблемите на страните от региона. Те може да са политически, дори военни. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган при откриването на среща на върха на Организацията в Истанбул, където България е представена от вицепрезидента Илияна Йотова. Междувременно в Анкара започна мегапроцес срещу организаторите и ръководителите на опита за преврат миналата година.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:42, 22.05.2017
Чете се за: 00:49 мин.
По света

221 души, от които само 12 не са военни, са подсъдими за организиране и провеждане на метежа на 15 юли. Всичките, освен 12, които още се издирват, бяха доведени в специалния съд в Синджар, край Анкара, под индивидуална жандармерийска и военна охрана. Сред съдените задочно е живеещият в изгнание в Съединените щати Фетхуллах Гюлен, когото лично президентът Реджеп Ердоган сочи за идеолог на пучистите.

Сред подсъдимите има 24-ма генерали и адмирали и 26 полковници и подполковници. Те са смятани за членове на т.нар. Мирен съвет, който миналия юли обяви по държавната телевизия, че поема властта. Най-високопоставен сред тях е четиризвездният генерал Акин Йозтюрк.

Бившият командващ Военновъздушните сили беше воден начело на своеобразния парад на позора. Сред подсъдимите са и бившият военен съветник на Ердоган - полковник Али Язъджъ, и подполковник Левент Туркан - адютант на началника на генералния щаб Хулуси Акар.

Десетки цивилни посрещнаха с викове подсъдимите, размахваха въжета и зовяха за обесването им:

Керим Сюрер: Тук сме, за да протестираме срещу този Мирен съвет. Искаме смъртно наказание за пучистите. Да си понесат отговорността за стореното.
Мехмет Яман: Трябва да си разчистим сметките с терористите. Тук демонстрирам подкрепа за народа си, знамето и религията ми. Терористите да знаят, че сме твърдо против тях.

Обвиненията - за атака срещу парламента и правителството, опит за убийство на президента и убийство на 250 души, предполагат максималната възможна присъда - доживотен затвор. Процесът се очаква да приключи до 16 юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна приемът на заявления за първокласници във Варна
Започна приемът на заявления за първокласници във Варна
​Доналд Тръмп: В момента има рядка възможност за мир в Близкия изток
​Доналд Тръмп: В момента има "рядка възможност" за мир в Близкия изток