НОВИНИ

Меглена Кунева: Новият закон за образованието дава свобода на учителите

Вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева коментира в студиото на "Още от деня" новия закон за образованието.

Татяна Кръстева
от Татяна Кръстева
18:38, 21.03.2016
Чете се за: 00:31 мин.
У нас
меглена кунева новият закон образованието дава свобода учителите

Меглена Кунева уточни, че сега живеем в три епохи. Инструментите,с които един учител сега борави са твърде много и различни.

Новият закон за образованието дава свобода на учителите. Когато учителя има свобода да прецени от какво има нужда даден клас и определено дете: от избора на учебника до темпото, с което да преподава, допълни Кунева. По думите й сега 60% са за нови знания, а 40% за преговор, но новия закон дава възможност за гъвкавост. Учителят сам може да избере по негова преценка какво точно е необходимо на определен клас. Според Кунева носещата конструкция на този закон, това което трябва да изведе образованието в 21 век това е учителят.

Този закон поставя на друго ниво и се грижи за престижа на учителската професия. За първи път, когато един учител се пенсионира са предвидени определен брой заплати, с които той напуска професията, което е един жест към учителите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каква ще е съдбата на Тютюневия град
Каква ще е съдбата на Тютюневия град
Нови тапи в София заради строежа на третия лъч на метрото
Нови тапи в София заради строежа на третия лъч на метрото