Това заяви в "Панорама" министърът на образованието Меглена Кунева. По думите ѝ това е много сериозно политическо достижение в България. Постигаме трудно мнозинство, ако то не се беше случило, нещата щяха да изглеждат много различни.

Кунева благодари на всички, които са дали шанс на образователната политика да продължи в рамките на този парламент. "Това е добър знак към стабилността, заяви Кунева".

Имаме отчетлив национален празник - на него празнуваме освобождението си от турско робство. Едновременно с това, по никакъв начин не ни пресича пътя да говорим за обратното - за свободата, да говорим за това какво се е случвало с нацията ни, какво се е случвало с душите и търпението ни, да няма държава", подчерта образователният министър по повод дискусията кое е правилно - "робство" или "съжителство".

Меглена Кунева каза, че нищо няма да влезе в учебниците без то да е предварително обсъдено.

На въпрос дали Даниел Вълчев ще бъде образователен министър в сянка, Кунева отговори, че има уважение към труда на всеки. "Вълчев е помагал на всички просветни министри след него, надявам се да не бъда изключена от този позитивен списък и всеки път когато имам въпроси и искам да се посъветвам, ще го направя с всеки един от предшествениците си".

Няма уговорка между управляващите тя да поеме поста министър на образованието, за да бъде приет на всяка цена изготвеният от нейния екип Закон за антикорупцията.