НОВИНИ

Меглена Кунева призова членовете на ВСС да подадат оставки

Вицепремиерът Меглена Кунева призова членовете на ВСС да подадат оставки. Всички ще помним, че това е институция, която е загубила репутацията си, заяви вицeпремиерът Меглена Кунева по повод на скандалите в кадровия орган и прогнозира, че на всички следващи членове ще им бъде много трудно именно заради репутацията на Съвета.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
13:01, 26.01.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Попитана дали всички членове на ВСС трябва да подадат оставки, Кунева отговори, че това е персонално решение за всеки, но на тяхно място тя би спасила репутацията на институцията. Ако ВСС се разпусне сега, трябва да се има предвид, че след около три месеца се очаква нов Закон за съдебната власт, в който са заложени нови правила за избор на членове на Съвета. Освен всичко останало е важно и дали ВСС може да бъде полезен с работата си. А това трябва да преценят членовете му, добави Кунева и уточни, че е добре кадровият орган да направи вътрешно разследване по случая. Кунева припомни идеята на РБ контактите между магистрати и политици да са публични. За тези разпоредби отново ще поискаме подкрепа в парламента, за да е ясно, че когато се общува със съдебната власт в професионално качество, това не може става неофициално, посочи още Кунева, визирайки SMS-скандала.

Меглена Кунева - вицепремиер
Този ВСС ще бъде сменен, надявам се да си подадат сами оставката, ако така решат, ако не ще дойде време когато ще се избере друг съвет. Всички помним и ще помним, че ВСС е институция която е загубила репутацията си. Ако този съвет се разпусне, как избираме новия - по закон който още го няма и който трябва да влезне в края на месец март, да стане факт или по стария закон. Ако го избираме по стария закон, това означава, че март месец ще избираме нов орган по новия закон.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плевнелиев: България ще подкрепя утвърждаването на европейските ценности
Плевнелиев: България ще подкрепя утвърждаването на европейските ценности
Две семейства са евакуирани заради опасност от срутване на къщите им
Две семейства са евакуирани заради опасност от срутване на къщите им