НОВИНИ

Механизмът за финансиране на училищата ще бъде променен

И министърът на образованието потвърди - учителите ще получат увеличение на заплатите от септември, а с колко точно ще бъде то, ще стане ясно през следващата седмица. В Рилския манастир Красимир Вълчев награди директори на четири училища от страната за високи резултати. Наградите се връчват традиционно на 11 май, деня на светите братя Кирил и Методий.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
19:24, 11.05.2017
Чете се за: 00:48 мин.
Още

От първи януари следващата година се очаква да влезе в сила и новият механизъм за финансиране на учебните заведения, каза министър Вълчев. Той предвижда бюджетът на училищата да не зависи само от броя на учениците.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Ще има диференцирани финансиране, както казах в зависимост от разположението, региона на училището или детската градина. В по- малките, по-отдалечените населени места, отдалечените градове от областните центрове е по- непривлекателно за учителите да преподават.

Средствата за увеличение на преподавателските заплати са осигурени от централния бюджет. Министърът каза още, че ще бъдат повишени и възнагражденията на учителите в детските градини в общини, където това все още не се е случило.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: За да осигурим системата с добри преподаватели, за да мотивираме млади хора, да се включат в учителската професия и след това да бъдат мотивирани учители ние трябва да имаме средни учителски заплати, които да са съпоставими със средната в страната и дори по- високи.

Министерството се ангажира да изготви оценка за всички училища, в зависимост от постигнатите резултати на учениците, които се обучават в тях. Най - вероятно тя ще се формира на базата на резултатите от външното оценяване.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Тепърва ще правим промени. Отделно от това трябва да бъде комбинирано с оценката от инспектирането, която ще започне да е прави следваща година за всяка образователна институция.

Предстои да бъдат проведени и срещи с психолози, учители и родители, за да бъдат набелязани мерки за намаляване на агресията сред подрастващите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Матурите вече ще бъдат разделени в модули
Матурите вече ще бъдат разделени в модули
Учителските заплати могат да бъдат увеличени с 15% от септември
Учителските заплати могат да бъдат увеличени с 15% от септември