НОВИНИ

Механизмът за мониторинг - политически инструмент срещу България?

Механизмът за мониторинг на България се използва недобросъвестно като политически инструмент срещу страната ни, каза еродепутатът от БСП Илияна Йотова.Евродепутатът от ГЕРБ Мария Габриел я подкрепи и добави, че от март 2014 има общовалиден механизъм за върховенство на правото, който има много ясни критерии.И така този мехамизъм за България се обезсмисля и е употребяван за различни цели, добави Габриел.ГЕРБ, БСП и ДПС организират голяма конференция, посветена на механизма за проверка и сътрудничество на Румъния и България.

Невяна Попова
от Невяна Попова
09:13, 16.03.2016
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Йотова открои, че От 2011 г. докладите за мониторинга "зациклят".

Сякаш този механизъм изпълни 3 основни препоръки след приемането на България и те са свързани с промяна в Конституцията, а оттам нататък останалите 3 точки, които визират борбата с организираната престъпност, корупцията и съдебната реформа. За тях се получи повтаряемост в докладите, коментира евродепутатът от БСП.

И двете се обединиха около тезата, че трябва да се обсъдят ясните критерии на механизма, за да се преодолее.

Важно е да има диалог извън докладите, един от недостатъците е, че този механизъм се концентрира върху определени инструменти, а голямата му цел е системна промяна. Но той не дава отговор на тази системна промяна. Затова е важно да поставим въпроса за обезсмислянето на този механизъм за наблюдение на България и Румъния, каза Мария Габриел.

Тя открои, че това не е ПР акция, както я нарече правосъдният министър.

Ние постоянно правим такива дискусии, за да защитим интересите на България, добави евродепутатът на ГЕРБ.

Илиана Йотова пък отбеляза, че в Европа не трябва да се решават вътрешнополитически проблеми, а да се защитят интересите на държавата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радослав Янков задмина своите идоли
Радослав Янков задмина своите идоли
Атентат в пакистанския град Пешавар
Атентат в пакистанския град Пешавар