НОВИНИ

Мексико няма да плаща за гранична стена със САЩ

Мексико няма да плаща за строителството на стена по границата със Съединените щати. Това беше първата реакция на страната, след като американският президент Тръмп изпълни едно от предизборните си обещания и подписа указ за строеж на съоръжението. Обикновените хора и от двете страни на границата изразиха недоволството си, но имаше и хора, които приветстваха идеята.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:09, 26.01.2017 (обновена)
Чете се за: 01:15 мин.
По света

Дължина - около 1 600 км. Височина - между 10 и 12 метра. Това са параметрите на стената, която Доналд Тръм планира да построи по границата между САЩ и Мексико. Цената ѝ - тук прогнозите се разминават, според Тръмп тя ще струва между 10 и 12 млрд. долара, а според експерти - между 15 и 25 млрд. долара. Другият основен въпрос - КОЙ ще я плати? И тук разминаванията са сериозни - американският държавен глава е убеден, че това ще бъде Мексико. Там не мислят така.

Енрике Пеня Нието, президентът на Мексико: Съжалявам и не одобрявам решението на Съединените щати да продължи изграждането на стената, която от години вместо да ни обединява, ни разделя. Мексико не вярва в стени. Казвал съм много пъти, отново и отново, Мексико няма да плати никаква стена. Тези директиви идват в момент, в който страната ни започва преговори за нови правила за сътрудничество, търговия, инвестиции, сигурност и миграция в Северна Америка.

Страната ни предлага приятелство на Америка, каза още Нието. След 5 дни ще стане ясно дали то ще включва стени или не. На 31 януари е планирана среща между мексиканския президент и Доналд Тръмп. Но в Мексико се засилва вълната на недоволство и гласовете президентът да отмени пътуването си до Вашингтон, стават все повече. И обикновените мексиканци смятат, че стената няма да помогне.

Ирма Молина, жител на Тихуана: Стената няма да помогне много. Даже обратно, ще се превърне в бариера между Мексико и Щатите. Мексиканците са много трудолюбиви, а в Съединените щати има много хора, които разчитат на правителството. Мисля, че мексиканският труд е необходим на Америка.
Рубен Ернандес, Сиудад Хуарес: В неговата си държава да прави каквото иска, но какво общо има то с мексиканците? Защо да плащаме ние за стената?! Той иска нашите данъци!

Заедно с указа за стената, Тръмп подписа и наредба за ограничаване на федералното финансиране на т.нар. градове убежища. Това са над 300 населени места, където властите защитават незаконно пребиваващите, освен ако те не са криминално проявени. В тези градове реагираха бурно на идеята на Тръмп и заявиха, че отношението им към хората без документи няма да се промени. Тревога буди и друго намерение на Тръмп - да въведе пълна забрана за достъп на сирийски бежанци до САЩ и да ограничи влизането на граждани от държави от Близкия Изток и Африка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежението между гръцките фермери и полицията ескалира
Напрежението между гръцките фермери и полицията ескалира
Разградските лъвове прекарват лютите студове край печката
Разградските лъвове прекарват лютите студове край печката