НОВИНИ

Менда Стоянова: Финансовата и фискална устойчивост на държавата е много добре

Продължава дебатът за размера на минималната работна заплата у нас. В студиото на "Денят започва" председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова коментира, че минималната работна заплата у нас трябва да достигне до 40 процента от средното възнаграждение за страната. Тя каза още, че бюджетът не трябва да бъде двигателя на икономиката, не трябва да бъде центъра, около който се водят дискусии, защото бюджетът е просто един инструмент на държавата за преразпределение на едни пари, които се изземват от хората и бизнеса и чрез държавата се преразпределят за т.нар. публични услуги.

bnt avatar logo
от БНТ
08:49, 16.05.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

По отношение на Бюджет 2016 г., по думите на Менда Стоянова, той е завършил много добре и през първите три месеца на тази година тенденцията е продължила.

Менда Стоянова - депутат от ГЕРБ и председател на Комисията по бюджет и финанси в НС: Финансовата и фискална устойчивост на държавата е много добре към този момент. Към месец март бюджетът е на излишък около 1 милиард лева, което е една сериозна сума. Приходите са над 660 милиона лева, което е повече за същия период на миналата година, което е 8,5%, а само данъчните приходи са над 10,5% повече от приходите за същия период на 2016 г. Тогава имаше сериозен ръст на приходите спрямо 2015 г. Така, че тенденцията наистина е много добра.

По данни на НСИ, безработицата е 6,9% - ниво, което рекордно ниско, а средната работна заплата за първото тримесечие на тази година е 1006 лв., което означава, че се запазва нивото и ръста, което беше постигнато през четвъртото тримесечие на м.г., каза Стоянова. Едновременно с това имаме един сериозен фискален резерв от порядъка на 12-13 милиарда лева - страхотен буфер в държавата.

И всичко това показва от гледна точка на фискалната политика, от гледна точка на държавните финанси, нещата наистина са много добре. Но не трябва да забравяме и, че държавните финанси са огледало на самата икономика, уточни още Менда Стоянова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кабелен оператор излъчва сигнала на БНТ с един час закъснение
Кабелен оператор излъчва сигнала на БНТ с един час закъснение
Доналд Тръмп предоставил на Русия секретна информация?
Доналд Тръмп предоставил на Русия секретна информация?