НОВИНИ

Менда Стоянова: Икономика не се управлява с държавен дълг

Ще продължим да намаляваме външния дълг спрямо БВП. 2020 г. се предвижда той да е 20% от БВП. Ръстът на БВП също допринася за падането на дълга. Интересното през 2017 г. имаме номинално намаляване на дълга с 2 257 000 000 лв. Това каза председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова в студиото на "Денят започва".

bnt avatar logo
от БНТ
08:34, 26.04.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

По думите ѝ последните години показват, че евентуални инвестиции с тези средства в България се превръщат в провал, които генерират загуби в бюджета. Икономика не се управлява с държавен дълг, каза Менда Стоянова.

Менда Стоянова: Най-важното е, че падат лихвите по кредите - и на хората, и на фирмите. Вдига се рейтингът на държавата и това е ключово за инвеститорите, които влагат пари в България. Още през 2017 г. трите рейтингови агенции повишиха кредитния рейтинг на България и това реално се отрази на лихвите, които всички ние знаем при какви условия се извършва в момента кредитирането.

Според Стоянова по-важно е къде се насочват инвестициите, тъй като през 2008 инвестициите са били спекулативни, а с кризата, те са се изтеглили от България. В момента имаме постепенно повишаване на инвестициите, в реалната икономика - в създаването на производствени и промишлени предприятия, както и в IT сектора.

;
Менда Стоянова: И не случайно имаме безработица под 7%. През следващите години физическият недостиг на работна ръка ще бъде най-голямата пречка пред растежа на българската икономика.

Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси каза, че 30% от хората в България са под риск от бедност, като цитира данни от Евростат. 2010 г. обаче е бил 46%.

По отношение на влизането ни в еврозоната Менда Стоянова даде пример с балтийските държави, където доходите рязко са се повишили с въвеждането на еврото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лидерите на Северна и Южна Корея ще се срещнат в демилитаризираната зона
Лидерите на Северна и Южна Корея ще се срещнат в демилитаризираната зона
Румен Гечев: Външният дълг не се управлява достатъчно добре
Румен Гечев: Външният дълг не се управлява достатъчно добре