Тенденцията за ниска безработица и повишаване на средната работна заплата ще се запазят. Това прогнозира председателят на Бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова в предаването "Още от деня".

Според нея икономическите реалности ще изискват от работодателите да увеличават доходите, за да преодолеят недостига на работна ръка и квалифицирани специалисти. Това ще стане възможно с увеличаването на дела на икономиката с висока добавена стойност.

Председателят на Бюджетната комисия обясни, че инвестициите, които се правят в момента са в производството и те ще донесат устойчивост на икономиката и ръст на БВП.

Менда Стоянова, председател на Бюджетната комисия в Народното събрание: Ишлемеджийската икономика си отива. Ще я замести истинска икономика на реалния сектор.

Стоянова коментира като добра новина доклада на Европейския парламент, който предлага увеличаване с 4 млрд. лв. на средствата за България през следващия бюджетен период, както и намаляване на националното съфинансиране от 30 на 15 процента. Според нея това ще позволи на повече общини да кандидатстват по европроекти след 2020 г.

Тя поясни, че недоволството, изразено от БСП, че общините, управлявани от кметове на ГЕРБ получават с предимство държавно финансиране, е неоснователно, тъй като в общините, управлявани от ГЕРБ живеят над 5,5 млн. българи, докато в тези на БСП - под 1 млн.

Председателят на Бюджетната комисия коментира съобщението, че пари от Венецуела са изпратени по сметка на българска банка, като посочи, че разследването още не приключило и е възможно да се окаже, че банковата ни система е реагирала правилно и че не става дума за пране на пари.

Стоянова увери, че всички европейски правила в борбата с прането на пари са транспонирани в българското законодателство, което позволява да се идентифицират рискови транзакции.

Менда Стоянова, председател на Бюджетната комисия в Народното събрание: Важно е правилата правилно да се прилагат и финансовите и нефинансовите институции да имат отговорност за това.

До 15 февруари всички финансови и нефинансови и институции, които са част от законодателството, трябва да представят планове за обучение на персонала си за идентифициране на характера на сумите, с които работят.


Борисов: Очаква се догодина доходите да се повишат с поне 10%

Борисов: Очаква се догодина доходите да се повишат с поне 10%

Догодина се очаква доходите да се повишат с поне 10%. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на юбилейния конгрес на КТ "Подкрепа", която отбеляз...