НОВИНИ

Менда Стоянова: Трябва да се води разумна фискална политика

Бюджетът върви добре, по план, приходите са повече от миналата година и това главно от данъчни и осигурителни приходи. Това според Менда Стоянова се дължи на добрата работа на администрацията, НАП и Митници. Показва и че икономиката изсветлява все повече.

bnt avatar logo
от БНТ
18:46, 13.06.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас
Менда Стоянова, председател на парламентарната бюджетна комисия: Тези повече данъци са предвидени в приходите на бюджета за тази година. Така че изненади не очакваме. Рано е да се правят бюджетни прогнози, но предполагам, че към края на годината ще приключим с относително нормално преизпълнение на приходната част на бюджета. До края на годината няма да приключим с излишък, защото освен приходи има и разходи. И ако разходите бъдат направени според предвидените, трябва да завършим на дефицит. Факт е, че разходите засега вървят с един темп на изоставане спрямо планираното, но обикновено във втората половина на годината има засилване на разходите.

Правителство предвижда да намалява дефицита постепенно с цел 2020 да завършим на балансиран бюджет, т.е. да харчим толкова, колкото сме произвели и събрали от хората и бизнеса, уточни Менда Стоянова.

Относно исканата актуализация Стоянова коментира, че трябва да се води разумна фискална политика, което означава умерени дефицити с тенденция за балансиран бюджет.

Според законопроекта за Кодекса на социалното осигуряване, внесен от БСП, се предлагало увеличение на пенсиите, за което били нужни 800 млн. лева годишно. Към тях, като се добавят исканите 660 млн. лева за отбрана и МВР, сметката ставала 1, 4 млрд. лева. Това ще доведе до дефицит доста по-голям от планирания, смята Менда Стоянова.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Варна ще подготвят военни лекари
Във Варна ще подготвят военни лекари
Десетки служители на БНР на протест срещу закриването на радио България
Десетки служители на БНР на протест срещу закриването на радио "България"