Канцлерът на Германия Ангела Меркел направи изказване пред Бундестага преди да отпътува за Брюксел. Меркел подчерта пред депутатите, че до последния момент ще прави необходимото за избягване на Брекзит без договор и правила.

Тя обяви принципна готовност за приемане на британската молба за отлагане на датата за излизане, само ако следващата седмица парламентът в Лондон приеме договорените документи. Меркел допълни, че и след напускането на Европейския съюз, страната ще остане близък партньор. Германският канцлер успокои, че съюзът има готовност за "твърд Брекзит" и че съответните спешни мерки са взети.

Ангела Меркел: Със сигурност може да се говори за някакво увеличаване на срока. Очакванията ни сочат, че следващата седмица няма да се стигне до позитивен вот или въобще до гласуване на британския парламент и тогава ще решим дали ще трябва да има следваща среща преди датата за напускане. Убедена съм, че имаме нужда от едно подредено решение за излизането на Великобритания. Това не е само в интерес на Великобритания, а в интерес на Германия и на всички 27 страни-членки.