НОВИНИ

Германският президент започва консултации, за да бъде намерен изход от кризата

Президентът Франк-Валтер Щайнмайер започва консултации с лидерите на политическите сили в опит да бъде намерен изход от кризата. Той призова партиите към компромис за съставянето на правителство. Канцлерът Ангела Меркел, обаче, заяви, че е скептична за резултатите от разговорите. ВИДЕО

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
09:42, 21.11.2017
Чете се за: 00:38 мин.
По света

По-добре предсрочни избори, отколкото правителство на малцинството. Такава е позицията на германския канцлер Ангела Меркел за излизане от политическата криза.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Вижте, ако се насрочат нови избори, или бяха насрочени, според мен това нямаше да бъде, това, което избирателите искаха от нас. Но ние бихме го приели. Честно ще заявя, че не се страхувам от нищо.

Според социолози, обаче, другите партии може и да се съгласят на компромис, защото от провеждането на предсрочни избори най-голяма полза ще има антиимигрантската партия Алтернатива за Германия.

Меркел отказа да подаде оставка заради провала за съставяне на правителство и обясни, че няма причина да го направи.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: По време на кампанията постоянно казвах, че съм готова да служа на Германия още четири години. Сега опитът да се състави правителство не беше успешен, но това не е причина да се откажа от моето обещание.

Това е най-голямото изпитание за Меркел за 12-годишното ѝ управление. За сценария - съставяне на голяма коалиция със Социалдемократите, канцлерът заяви, че ще изчака резултатите от срещата на лидера им Мартин Шулц с германския президент. Разговорът ще бъде утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учени откриха за първи път астероид от чужда слънчева система
Учени откриха за първи път астероид от чужда слънчева система
В Деня на християнското семейство: Лесно ли се отглеждат 13 деца?
В Деня на християнското семейство: Лесно ли се отглеждат 13 деца?