НОВИНИ

Меркел е изправена пред най-тежкото си предизвикателство досега

Очаква се днес на конгреса на консервативната си партия Ангела Меркел да получи подкрепата й за четвърти мандат. Германската канцлерка е изправена пред може би най-изпълнения с предизвикателства период от 11-те й години начело на най-голямата икономика в Европа, смятат анализатори в Германия. Мненията обобщава Андрю Маккати за ДПА.

bnt avatar logo
от БТА
13:28, 06.12.2016
Чете се за: 01:46 мин.
По света
меркел изправена тежкото предизвикателство досега

Без очертаващ се приемник на хоризонта и предвид неуспеха на политическите й опоненти да издигнат сериозни алтернативни кандидатури, 62-годишната Меркел е фаворит да спечели изборите догодина.

Решението на Меркел отново да оглави кампанията на своя Християндемократически съюз (ХДС) за изборите през септември е сигнал за стабилност в един несигурен свят, каза политологът от Берлинския свободен университет Хайо Функе.

"За Германия е важно да продължи да има една силна личност както като лидер на ХДС, така и като канцлер", каза делегатът на ХДС от Берлин Готфрид Лудевиг.

"Тя показа, че може да управлява Германия добре в трудни времена", добави той.

Плановете на канцлерката да се състезава за нов мандат идват на фон от нови заплахи за Европа, породени от възхода на националистки, популистки сили и непредсказуем Бял дом след избирането за президент на САЩ на милиардера от Ню Йорк Доналд Тръмп миналия месец.
Публикувана миналия месец от седмичника "Билд ам зонтаг" анкета показа, че 55 процента от германците искат израсналата в комунистическа Източна Германия квантова химичка Меркел да остане канцлер. 39 процента са против оставането й на поста.

"Ние сме най-силната партия със значителна преднина", каза финансовият министър и близък съюзник на Меркел в ХДС Волфганг Шойбле.

Днешното гласуване на партийния конгрес за преизбирането на Меркел като лидер на ХДС ще покаже какъв е политическият й авторитет в партията в момента.

То ще покаже по-специално доколко рейтингът на Меркел е пострадал от бежанската криза в страната, след като тя отвори границите й миналата година и допусна около един милион бежанци в Германия.

В периода до германските избори през септември в Европа ще се произведат и редица други важни вотове, включително във Франция и Холандия, в които вероятно ще се изрази недоволството от традиционните политически партии.

Проучвания на общественото мнение показват, че ХДС и баварските им съюзници от Християнсоциалния съюз (ХСС) си възвръщат позициите след дълбоките разделения в ХДС-ХСС, предизвикани от либералната нагласа на Меркел към бежанците.

Шокиращите гласувания във Великобритания за напускане на ЕС и в САЩ за избиране на Тръмп за президент обаче подхраниха страхове в Германия, че изборите през септември може да имат неприятен резултат, имайки предвид възхода на новата ксенофобска партия "Алтернатива за Германия" (АзГ).

С около 12 процента от гласовете в национален мащаб АзГ в момента е третата политическа сила в страната, след като успешно се възползва от противопоставянето на избирателите на политиката на Меркел на отворени врати за бежанците и от тревогите от глобализацията.

Анализаторите все пак са скептични дали АзГ има потенциал да се превърне в нещо повече от протестна партия.

"Това явление е ограничено в границите на Германия заради историята й", каза Функе, имайки предвид нацисткото минало на страната.

Успехът на АзГ обаче означава, че партийният конгрес на ХДС вероятно ще подкрепи по-твърдата линия на правителството на Меркел към даването на убежище и мерките му за повишаване на сигурността за справяне с тероризма и организираната престъпност. Тазгодишният конгрес на ХДС протича в западния град Есен, който е важен за Меркел, защото там тя за пръв път бе избрана за лидер на партията.

Оттогава е избирана осем пъти за лидер на ХДС, като на последното гласуване преди две години получи 96,7 процента от гласовете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват смъртен случай на пациент с прелята заразена кръв
Проверяват смъртен случай на пациент с прелята заразена кръв
Американка спаси българче от сиропиталище в Бургас
Американка спаси българче от сиропиталище в Бургас