Франция има нужда от Германия, за да бъде реформирана Европа, заяви Еманюел Макрон след разговор с Ангела Меркел в Париж. Тя пък обяви, че Германия и Франция имат сходни възгледи за Европа.

Двамата лидери демонстрираха готовност заедно да действат за единството на европейския проект.

Макрон подчерта, че Франция има нужда от партньорството на Германия точно два дни преди гласуването на социалдемократите, от което ще зависи бъдещата германска коалиция.

Амбицията, която имаме, не може да се осъществи сама, тя има нужда от съгласуване с германската амбиция, каза френският президент. От друга страна германският канцлер призна, че за да може да действа в Европа, Германия трябва да има стабилно правителство и че разбира очакванията на Париж.

Меркел коментира, че не вижда широки различия за визията на Европа. Тя даде да се разбере, че може да има поле на маневри за реформи на еврозоната, за което настоява френският президент. Двамата наблегнаха на важността от обща европейска външна политика, както и на изграждането на европейска отбрана.

Около 600 делегати на социалдемократите в Германия ще се съберат на конгрес в неделя, за да решат дали да подкрепят или не проекта за нова управляваща коалиция между ГСДП и консервативния блок ХДС/ХСС на Меркел.

Вижте прякото включване на кореспондента на БНР в Париж Юлия Талева.

© БТА