НОВИНИ

Меркел и Давутоглу обсъдиха бежанската криза

Турция ще запази политиката си на отворени врати за бежанците от Сирия, но в същото време ще направи всичко възможно, за да спре нелегалната миграция. Ангела Меркел потвърди европейския ангажимент за предоставянето на 3 милиарда евро на Турция за бежанците там. Меркел и Давутоглу обявиха, че целят премахването до октомври на шенгенските визи за турски граждани.

bnt avatar logo
от БНТ
20:13, 22.01.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Берлин е първата спирка от европейската обиколка на турския министър-председател преди Лондон. Не се очаква европейската му обиколка да даде тласък на кандидатурата на Анкара за член на Европейския съюз, но тя включва други важни въпроси като бежанската криза и мерките срещу тероризма.


;

Германия и Турция са в пълно сътрудничество в борбата с терористични организации като "Ислямска държава" и ПКК, каза Давтоглу.

И Берлин и Анкара настояват за политически процес за уреждането на конфликта в Сирия.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: "Решение на военния конфликт в Сирия е най-надеждното послание, което можем да имаме най-вече в светлината на мигрантската криза. Следователно ние работим политически, но сме и обединени в коалицията срещу "Ислямска държава".
Ахмет Давутоглу, премиер на Турция: "Бежанският въпрос създаде нова ситуация. Имаме проблема и със сирийските бежанци, които идват от трети страни. Тези, които идват директно в Турция са тези, които искат да спасят живота си. За тях вратите са отворени".

Два милиона сирийски бежанци живеят в лагери в Турция. Според Давутоглу, предстоящите мирни преговори са ключов елемент за пресичането на бежанския поток към Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правилно ли е да ви закопчават за паркиране пред гараж
Правилно ли е да ви закопчават за паркиране пред гараж
Мотористи блокираха центъра на Варна
Мотористи блокираха центъра на Варна