Лидерите на Германия и Франция подписаха днес в Аахен нов договор за сътрудничество, който допълва съществуващия от 1963-та, приет от Конрад Аденауер и Шарл де Гол.

Германия и Франция искат да останат "мотор" на Европа. Във времената на ширещ се национален егоизъм те подписват нов партньорски договор вместо да вдигат лозунга "страната ми на първо място". В неспокойните дни символите имат голямо значение, но не единствено.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Трябва да работим усилено, за да комуникираме по-добре и то не само вербално, но и ментално, а и в организационен план. Така ще се сближим, ще развием уважение към културата на другите и ще разберем техния принос за обогатяването на нашата собствена
Ангела Меркел: ​Имаме отговорност да постигнем организиран Брекзит

Ангела Меркел: ​Имаме отговорност да постигнем организиран Брекзит

Германският канцлер Ангела Меркел заяви на партийна конференция днес, че ще направи всичко възможно Великобритания да напусне ЕС със споразумение. Тя...

Брекзит, търговските конфликти, тероризмът, миграцията, климатичните промени - френският президент смята, че по тези въпросът Европа не е проблемът, а решението.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Имаме общата амбиция Европа да бъде щит за хората срещу бурите по света.Това е нашето предизвикателство сега.

Германия и Франция искат да си сътрудничат по-тясно в икономически план, още повече да се сближат в културната сфера, а по отбранителни и оръжейни въпроси да взаимодействат тясно. Става въпрос за особено партньорство, което обаче не изключва други държави-членки на Европейски съюз.