НОВИНИ

Меркел и Макрон се срещнаха с лидерите на държавите от Западните Балкани

В този час, в канцлерството в Берлин се провежда малка среща на върха с ръководителите на държавите от Западните Балкани. Домакини на форума са германският канцлер и френският президент. Конкретни решения не се очакват. Важен обаче е диалогът, изтъкват организаторите от Германия и Франция.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:12, 29.04.2019
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Форумът в канцлерството тази вечер е наричан "малка среща на върха", но всъщност става въпрос за голям кръг от държави и интереси. Ангела Меркел приема заедно с Еманюел Макрон ръководителите на Северна Македония, Босна и Херцеговина, Хърватия, Косово, Албания, Черна гора, Сърбия и Словения.

Ангела Меркел - канцлер на Германия: Искам ясно да подчертая, че това не са разговори за присъединяване. Има организиран процес, който се ръководи от Европейския съюз. По-скоро ще се опитаме да обърнем светлината към държавите в региона, към ситуацията там, за да можем да дадем импулси за напредък.

Над желанието за обсъждане на присъединяването към Европейския съюз обаче стои зациклилият косовски конфликт между Белград и Прищина.

Вече години наред двете страни поддържат лоши отношения по между си. Косово, в което мнозинството от населението са етнически албанци, има независимост от 2008 година. Сърбия не я признава. Обаче, като страна кандидатка за членство в Европейския съюз, трябва да потуши всички териториални кавги, за да потръгне присъединяването. Последното влошаване на отношенията между двете страни настъпи след като Косово въведе стопроцентови наказателни мита за стоки от Сърбия.

Косовският премиер Харадинай обяви, че ще ги вдигне тогава, когато Белград признае независимостта на Прищина. Сръбският президент Вучич, от своя страна, изключи връщане към разговорите, докато митата не се отменят. По тези втвърдени позиции Меркел и Макрон искат да опитат пробив.

Затова и очакванията от форума са твърде скромни. Дори пресконференция не се предвижда. От Елисейския дворец и от канцлерството съобщават, че целта е регионът отново да почувства европейският ангажимент. Напоследък влиянието си там разширяват Китай и Русия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Интензивно движение в цялата страна в последния почивен ден
​Интензивно движение в цялата страна в последния почивен ден
В края на май ще започне процедурата за изграждането на интерконектора с Гърция
В края на май ще започне процедурата за изграждането на интерконектора с Гърция