НОВИНИ

Меркел може да помогне в решаването на граничния спор между Словения и Хърватия

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес след среща със словенския премиер Марян Шарец, че е готова да помогне за решаването на словенско- хърватския спор за границата, и похвали усилията на Словения за защита на границите на Шенген, предаде агенция СТА.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
21:03, 12.10.2018
Чете се за: 00:27 мин.
По света
меркел помогне решаването граничния спор словения хърватия

"Германия ще подкрепи всички усилия за решаване на граничния спор", каза Меркел на съвместна пресконференция с Шарец и добави, че е готова лично да се ангажира.

Хърватия и Словения спорят за границата си, откакто се отделиха от Югославия през 1991 г. Въпросът бе предаден на международен арбитражен съд, който определи границата, но Хърватия отказа да приеме присъдата, защото сметна, че процесът е бил компрометиран.

Шарец изтъкна, че Любляна е съгласна да разговаря само за прилагане на решението на международния арбитраж. Той отхвърли критиките, че словенската външна политика се свежда само до граничния спор, като заяви, че Словения желае да участва конструктивно в решаването на всички актуални проблеми в Европейския съюз.

Меркел и Шарец разговаряха днес по голям брой въпроси, включително за срещата на върха на ЕС следващата седмица, за Брекзит и миграцията, посочва СТА.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Радев: Не всички факти по убийството на Виктория са ясни за обществото
Валентин Радев: Не всички факти по убийството на Виктория са ясни за обществото
Емблематичното кино Култура се завръща с нов адрес в центъра на София
Емблематичното кино "Култура" се завръща с нов адрес в центъра на София