Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес след среща със словенския премиер Марян Шарец, че е готова да помогне за решаването на словенско- хърватския спор за границата, и похвали усилията на Словения за защита на границите на Шенген, предаде агенция СТА.

© БТА / AP Photo / Michael Sohn

"Германия ще подкрепи всички усилия за решаване на граничния спор", каза Меркел на съвместна пресконференция с Шарец и добави, че е готова лично да се ангажира.

Хърватия и Словения спорят за границата си, откакто се отделиха от Югославия през 1991 г. Въпросът бе предаден на международен арбитражен съд, който определи границата, но Хърватия отказа да приеме присъдата, защото сметна, че процесът е бил компрометиран.

Шарец изтъкна, че Любляна е съгласна да разговаря само за прилагане на решението на международния арбитраж. Той отхвърли критиките, че словенската външна политика се свежда само до граничния спор, като заяви, че Словения желае да участва конструктивно в решаването на всички актуални проблеми в Европейския съюз.

Меркел и Шарец разговаряха днес по голям брой въпроси, включително за срещата на върха на ЕС следващата седмица, за Брекзит и миграцията, посочва СТА.