Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че европейските лидери биха одобрили тримесечно отлагане на Брекзит, ако британският парламент приеме сделката на премиера Тереза Мей с ЕС за оттеглянето.

© БГНЕС
Ангела Меркел, канцлер на Германия: Не искам да занимавам мисълта си с въпроса "какво след това". Ние трябва да правим всичко до последния момент за регулиран Брекзит. Но също искам ясно да заявя, че сделката за Брекзит беше добре договорена и следователно нашата възможност за маневри, е ограничена. Ние имаме добрата воля да намерим решение и мислим и се надяваме, че то ще е добро и за Великобритания, както и за ирландския въпрос.

Вчера британският премиер поиска отлагане до 30 юни. Вътрешен документ на Европейската комисия обаче препоръчва раздялата да бъде извършена преди 23 май, когато започват изборите за Европейски парламент, за да се избегнат политически проблеми, свързани с провеждането на гласуването в Обединеното кралство, както и на британските граждани, живеещи в Европа.

Британският премиер Тереза Мей заяви при пристигането си в Брюксел днес, че работи за постигане на мнозинство за третия вот по споразумението ѝ с ЕС в Камарата на общините идната седмица.

Запитана какво ще се случи, ако депутатите за трети път отхвърлят предложението ѝ, Мей заяви, че най-важно е да се зачете волята на британските граждани, която е за напускане на ЕС.

Тереза Мей, министър-председател на Обединеното кралство: Това, което е важно е парламентът да отговори на резултата от референдума и осигурим Брекзит за британците. Искрено се надявам, че можем да направим това със сделка. Все още работя, за да гарантирам, че парламентът ще приеме сделката, така че да можем да напуснем по нормален начин.
Макрон: При нов отрицателен вот в Лондон, вървим към Брекзит без сделка

Макрон: При нов отрицателен вот в Лондон, вървим към Брекзит без сделка

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Обединеното кралство ще трябва да напусне Европейския съюз без споразумение, ако британските депутати отх...