Германският канцлер огласи днес важно решение: Меркел номинира Анегрет Крамп-Каренбауер за нов генерален секретар на Християндемократическия съюз, след като досегашният Петер Таубер се оттегли по здравословни причини, Мнозина вече предположиха, че с предложението си Меркел готви своя приемничка. Доколко оправдани са тези спекулации и коя е Крамп-Каренбауер? Обърнахме се с тези въпроси към колежката Даря Попова-Витцел от Българската редакция на Дойче Веле.

Самата Меркел също е заемала тази длъжност и затова изобщо даже не е пресилено да се твърди, че постът генерален секретар на партията може да се окаже и трамплин към върха. В този дух са и много от коментарите след номинирането на 55-годишната Крамп-Каренбауер - а именно, че предлагайки я за тази длъжност, Меркел цели да я подготви за свой наследник. Това, естествено, са само спекулации, но е факт, че двете не само се разбират добре, а и споделят сходни възгледи.

Анегрет Крамп-Каренбауер е на 18 години, когато става член на германския Християндемократически съюз. Произхожда от католическо семейство, завършва право и политология, омъжва се млада - на 22 години. Има три деца, за които, както се твърди, се грижи предимно съпругът ѝ, строителен инженер по професия. Анегрет Крамп-Каренбауер се посвещава изцяло на политическата си кариера. На 38-годишна възраст става вътрешен министър на провинция Саарланд - по това време тя е първата жена на този пост в германската история. На 48 години вече е министър-председател на провинцията - пост, който заема и до днес, от който обаче ще трябва да се откаже, за да се посвети на новата си задача.

Впрочем, само преди няколко седмици 45 процента от членовете на Християндемократическия съюз я определиха като подходяща да наследи Меркел. При съответното гласуване никой друг политик от партията не получи толкова голямо одобрение.