НОВИНИ

Меркел направи номинация за втория по важност пост в ХДС

Германският канцлер огласи днес важно решение: Меркел номинира Анегрет Крамп-Каренбауер за нов генерален секретар на Християндемократическия съюз, след като досегашният Петер Таубер се оттегли по здравословни причини, Мнозина вече предположиха, че с предложението си Меркел готви своя приемничка. Доколко оправдани са тези спекулации и коя е Крамп-Каренбауер? Обърнахме се с тези въпроси към колежката Даря Попова-Витцел от Българската редакция на Дойче Веле.

bnt avatar logo
от Даря Попова-Витцел
20:12, 19.02.2018
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Самата Меркел също е заемала тази длъжност и затова изобщо даже не е пресилено да се твърди, че постът генерален секретар на партията може да се окаже и трамплин към върха. В този дух са и много от коментарите след номинирането на 55-годишната Крамп-Каренбауер - а именно, че предлагайки я за тази длъжност, Меркел цели да я подготви за свой наследник. Това, естествено, са само спекулации, но е факт, че двете не само се разбират добре, а и споделят сходни възгледи.

Анегрет Крамп-Каренбауер е на 18 години, когато става член на германския Християндемократически съюз. Произхожда от католическо семейство, завършва право и политология, омъжва се млада - на 22 години. Има три деца, за които, както се твърди, се грижи предимно съпругът ѝ, строителен инженер по професия. Анегрет Крамп-Каренбауер се посвещава изцяло на политическата си кариера. На 38-годишна възраст става вътрешен министър на провинция Саарланд - по това време тя е първата жена на този пост в германската история. На 48 години вече е министър-председател на провинцията - пост, който заема и до днес, от който обаче ще трябва да се откаже, за да се посвети на новата си задача.

Впрочем, само преди няколко седмици 45 процента от членовете на Християндемократическия съюз я определиха като подходяща да наследи Меркел. При съответното гласуване никой друг политик от партията не получи толкова голямо одобрение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сидеров предлага анкетна комисия да ревизира съдебния процес срещу Васил Левски
Сидеров предлага анкетна комисия да ревизира съдебния процес срещу Васил Левски
Отбелязваме 145 години от гибелта на Васил Левски
Отбелязваме 145 години от гибелта на Васил Левски