НОВИНИ

Меркел отново допусна спиране на преговорите за членство на Турция в ЕС

Германският канцлер Ангела Меркел разкритикува за пореден път политиката на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и допусна, че преговорите за влизане на Турция в ЕС може да бъдат спрени, предаде ТАСС.

bnt avatar logo
от БТА
16:53, 10.09.2017
Чете се за: 00:45 мин.
По света
меркел отново допусна спиране преговорите членство турция

"Анкара все повече се отдалечава от Европа и нейните ценности", заявява ръководителката на германското правителство в интервю, поместено днес във в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

По думите на Меркел бъдещето на отношенията с Анкара ще се обсъжда на равнището на ЕС през октомври. "Обръщаме внимание на две точки: първо, да не се преговаря сега за разширяване на митническия съюз, второ, да се внесе яснота трябва ли да бъдат отложени или пък спрени изцяло преговорите за влизане на Турция" в ЕС, казва тя.

Меркел нарича арестите на германски граждани в Турция "сериозна и неприемлива" стъпка от страна на Анкара. "Трябва внимателно да обмислим действията си. Разполагаме с множество варианти", отбелязва тя.

Отношенията между Германия и Турция се влошиха под влиянието на редица фактори, сред които са арестите на германски граждани от турските власти. Става дума най-вече за журналиста от в. "Велт" Дениз Юджел, преводачката Мешале Толу и правозащитника Петер Щойтнер. По данни на германското външно министерство някои от задържаните са заподозрени в подкрепа на тероризма и участие в опита за държавен преврат миналата година.

Страните, които не спазват квотите на ЕС за приемане на кандидати за убежище, може да бъдат лишени от помощи в други области, предупреждава в интервюто си Меркел, цитирана от Франс прес. "Ако няма солидарност по миграцията, не ще може да има такава и в други области, което може да се отрази зле на европейското единство", казва германският канцлер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВСС решава утре кой да застане начело на ВАС
ВСС решава утре кой да застане начело на ВАС
Ким Чен-ун почете учените, участвали с шестия и най-голям ядрен опит
Ким Чен-ун почете учените, участвали с шестия и най-голям ядрен опит