Германският канцлер Ангела Меркел разкритикува за пореден път политиката на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и допусна, че преговорите за влизане на Турция в ЕС може да бъдат спрени, предаде ТАСС.

© БТА

"Анкара все повече се отдалечава от Европа и нейните ценности", заявява ръководителката на германското правителство в интервю, поместено днес във в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

По думите на Меркел бъдещето на отношенията с Анкара ще се обсъжда на равнището на ЕС през октомври. "Обръщаме внимание на две точки: първо, да не се преговаря сега за разширяване на митническия съюз, второ, да се внесе яснота трябва ли да бъдат отложени или пък спрени изцяло преговорите за влизане на Турция" в ЕС, казва тя.

Меркел нарича арестите на германски граждани в Турция "сериозна и неприемлива" стъпка от страна на Анкара. "Трябва внимателно да обмислим действията си. Разполагаме с множество варианти", отбелязва тя.

Отношенията между Германия и Турция се влошиха под влиянието на редица фактори, сред които са арестите на германски граждани от турските власти. Става дума най-вече за журналиста от в. "Велт" Дениз Юджел, преводачката Мешале Толу и правозащитника Петер Щойтнер. По данни на германското външно министерство някои от задържаните са заподозрени в подкрепа на тероризма и участие в опита за държавен преврат миналата година.

Страните, които не спазват квотите на ЕС за приемане на кандидати за убежище, може да бъдат лишени от помощи в други области, предупреждава в интервюто си Меркел, цитирана от Франс прес. "Ако няма солидарност по миграцията, не ще може да има такава и в други области, което може да се отрази зле на европейското единство", казва германският канцлер.