Ангела Меркел пое своя четвърти управленски мандат, след като Бундестага я преизбра за канцлер на Германия. Близо шест месеца след парламентарните избори, новото германско правителство започва работа. В момента тече първото му заседание. По темата - Мария Илчева от Дойче Веле .

364 от общо 692 депутати, присъствали на днешното заседание на Бундестага, гласуваха "за" Меркел. Това е само с 9 гласа повече от минималния брой гласове, необходими за т.нар. канцлерско мнозинство.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Заклевам се, че ще посветя силите си на благоденствието на германския народ, ще съблюдавам нуждите му, ще се стремя да го предпазваме от вреди, ще спазвам и защитавам Конституцията и федералните закони. Ще изпълнявам съвестно задълженията си и ще отстоявам справедливостта за всекиго, с Божията помощ.

Трудно е да се разбере колко от съпратийците на Меркел са гласували против нея, тъй като гласуването е тайно. Заместник-председателят на Свободните демократи, Волфганг Кубики, заяви, че днешният резултат не е добър знак.

Никога в историята на Федерална република Германия сформирането на правителство не е отнемало толкова много време, колкото сега. От парламентарните избори до днес изминаха почти шест месеца.

След като преговорите за коалиционно правителство със Свободните демократи и Зелените се провалиха, в началото на януари християндемократите на Меркел започнаха сондажни разговори със Социалдемократическата партия. Така се стигна до поредното издание на т.нар. широка коалиция.

Вероятно това ще е последният германски кабинет начело с Меркел.