Управляващата коалиция в Германия постигна споразумение за миграционната политика. До пробива се стигна след среща с лидерите на трите партии, които са част от правителството на Ангела Меркел.

Срещата между Ангела Меркел, Хорст Зеехофер и Андреа Налес беше кратка, но сложи край на опасенията, че коалицията може да са разпадне заради спора за миграцията. Късно снощи в историческата сграда на Райхстага тримата постигнаха споразумение за борбата с нелегалната миграция и затягането на политиката на даване на убежище.

Хорст Зеехофер, министър на вътрешните работи на Германия и лидер на ХСС: Постигнахме споразумение за бъдещите мерки за контрол и регулиране на миграцията. То включва мерки като връщане на мигранти на границата, но също и по-бързо прилагане на процедурите от Дъблинското споразумение.
Коалиционните партньори в Германия се споразумяха за миграционната политика

Коалиционните партньори в Германия се споразумяха за миграционната политика

Управляващата коалиция в Германия е постигнала споразумение за борба с нелегалната имиграция и затягане на политиката на даване на убежище. Това бе до...

Договорката между трите партии предвижда ускоряване на процеса на връщане на кандидатите за убежище, които вече са били регистрирани в други страни членки на Евросъюза.

Андреа Налес, Германска социалдемократическа партия: Много важно е да подчертая, че няма да работим без двустранни споразумения с други държави.

Освен това няма да бъдат създадени транзитни центрове, за които настояваше вътрешният министър Хорст Зеехофер.

Споразумението предвижда случаите на кандидатите за убежище, регистрирани в други страни, да бъдат разглеждани до 48 часа в полицейски участъци.

Предвижда се също кандидати да бъдат транспортирани до летището на Мюнхен, откъдето да бъдат връщани в страните, в които регистрирани.

Тримата лидери се ангажираха до края на годината да бъде приет закон за миграцията.