НОВИНИ

Меркел постигна договорка за мигрантската политика с коалиционните партньори

Управляващата коалиция в Германия постигна споразумение за миграционната политика. До пробива се стигна след среща с лидерите на трите партии, които са част от правителството на Ангела Меркел.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:54, 06.07.2018
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Срещата между Ангела Меркел, Хорст Зеехофер и Андреа Налес беше кратка, но сложи край на опасенията, че коалицията може да са разпадне заради спора за миграцията. Късно снощи в историческата сграда на Райхстага тримата постигнаха споразумение за борбата с нелегалната миграция и затягането на политиката на даване на убежище.

Хорст Зеехофер, министър на вътрешните работи на Германия и лидер на ХСС: Постигнахме споразумение за бъдещите мерки за контрол и регулиране на миграцията. То включва мерки като връщане на мигранти на границата, но също и по-бързо прилагане на процедурите от Дъблинското споразумение.
;

Договорката между трите партии предвижда ускоряване на процеса на връщане на кандидатите за убежище, които вече са били регистрирани в други страни членки на Евросъюза.

Андреа Налес, Германска социалдемократическа партия: Много важно е да подчертая, че няма да работим без двустранни споразумения с други държави.

Освен това няма да бъдат създадени транзитни центрове, за които настояваше вътрешният министър Хорст Зеехофер.

Споразумението предвижда случаите на кандидатите за убежище, регистрирани в други страни, да бъдат разглеждани до 48 часа в полицейски участъци.

Предвижда се също кандидати да бъдат транспортирани до летището на Мюнхен, откъдето да бъдат връщани в страните, в които регистрирани.

Тримата лидери се ангажираха до края на годината да бъде приет закон за миграцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-малко полиция и повече обучени стюарди ще следят за реда на футболните мачове
По-малко полиция и повече обучени стюарди ще следят за реда на футболните мачове
НС прие промени в Закона за хората с увреждания
НС прие промени в Закона за хората с увреждания