НОВИНИ

Меркел представи визията си за бъдещето на Европа

Ангела Меркел представи визията си за промяна в ЕС пред Европейския парламент в Страсбург. Речта на германския канцлер беше част от поредицата дебати за бъдещето на Европа, организирани от евродепутатите. От Страсбург - специалните ни пратеници Цветелина Йорданова и Владимир Богдански.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:22, 13.11.2018
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Ангела Меркел говори пред Европарламента две седмици след като обяви, че се оттегля от политиката през 2021 г. Затова речта й в Страсбург предизвика огромен интерес.

Посрещната и изпратена с бурни аплодисменти, тя разпалено защити европейските ценности, като основна от които определи солидарността. Призна, че дори родната й Германия не винаги е била безупречна в това отношение.

Меркел изтъкна - сами на глобалната сцена не можем да наложим своите интереси и трябва да сме сплотени, а по думите й толерантността е душата на Европа.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Европейският глас може да се чуе в света, само когато Европа е единна. А солидарността означава да се преодолее националният егоизъм.

Меркел предложи създаването на общ европейски съвет за сигурност с ротационно участие страните, както и да се работи за създаването на европейска армия, която да допълва НАТО и така подкрепи идеята на френския президент Еманюел Макрон за европейски отбранителни сили.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Ние трябва и казвам това и заради развитието на събитията през последните години - трябва да работим по идеята за създаването един ден на истинска европейска армия.

По темата за миграцията Меркел подчерта, че въпреки различията, трябва да се намери общ път и повтори, че е необходима обща европейска гранична охрана, както и приемане на обща процедура за даване на убежище.

Срещата в Париж 100 години след края на Първата световна война, ни напомни какво се случва, когато страните не се уважават взаимно и организациите се провалят, каза Меркел.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Аз съм убедена, че Европа предлага най-добър шанс за нас за траен мир, за трайно благоденствие, за сигурно бъдеще.

За 13 години като канцлер на Германия, Ангела Меркел остави своя отпечатък върху Европейския съюз със своето лидерство, авторитет и стил - решаващи при преодоляването на кризи. Стабилността на Германия означаваше стабилност и на Европейския съюз. Затова сега въпросът е какво е бъдещето на съюза без Меркел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има проектоспоразумение за Брекзит
Има проектоспоразумение за Брекзит
Протестиращи блокираха входа на Перник
Протестиращи блокираха входа на Перник