Германската канцлерка Ангела Меркел пристигна в Израел за серия от съвместни правителствени консултации, които имат за цел да подчертаят близките връзки между двете страни, предаде Асошиейтед прес. Веднага след пристигането си в Израел Меркел отпътува за Ерусалим, където ще има вечеря с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

© снимка: БТА / АРХИВ

Меркел е на двудневно посещение в Израел, придружавана от по-голямата част от членовете на германското правителство и голяма бизнес делегация. Очаква се по време на визитата канцлерът да се фокусира върху двустранните икономически въпроси, като наблегне на иновациите, технологиите и проектите за развитие.

Германия и Израел обаче имат сериозни разногласия по отношение на политиката към Иран и палестинците, отбелязва АП. Германия е най-големият търговски партньор на Израел в Европа и един от най-близките му съюзници. Еврейската държава беше създадена три години след края на Втората световна война. Германското правителство плати милиарди долари репарации на оцелели от Холокоста и се позиционира като лидер в борбата с антисемитизма.