НОВИНИ

Меркел призна за грешки в бежанската политика при посещението си в Кемниц

Канцлерът на Германия Ангела Меркел посети Кемниц - източно-германския град, който през август фокусира световното внимание заради гибелта на 35-годишен мъж, която предизвика протести на крайно десни групи. Те и днес бяха на улицата, докато Меркел разговаряше с граждани. Пред тях тя призна грешки в бежанската си политика. Кметът на града критикува, че визитата е трябвало да се случи по-рано.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:07, 16.11.2018
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Никое друго събитие тази година не разтърси Германия така, както маршовете на десни радикали в Кемниц. 82-дни по-късно Меркел проведе една от най-трудните си визити. Пет часа в града, заради събитията, в който едва не падна правителството. Бившият Карл-Маркс-щат в края на лятото приличаше на буре с барут.

Барбара Лудвиг, кмет на Кемниц: Ако посещението помогне за обединението на хората и ги подтикне да работят за това, тогава има смисъл от него. Именно кметът открито критикува Меркел, че не е дошла, тогава, когато в Кемниц е било най-бурно. Упрекът подхванаха и хората.

Меркел не успява да угоди на всички. Това тя открито призна на дискусията с граждани, организирана от регионалния вестник в Саксония.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: От предизборната кампания, миналата година, знам че поляризирам. Затова дълго обмислях, кога ще бъде най-подходящо да дойда. Исках да водя разговор, а когато се крещи не е възможно да се разговаря.

Нито една болезнена тема не спестиха жителите на Кемниц в дискусията с канцлера. На въпроса за бежанската ѝ политика, Меркел не скри, че е допуснала грешка. Тя не е, че е оказана помощ, а че е пропуснато навреме да се погрижи за държавите, от които идват бежанци. Стремежът сега е някои от тях да получат статут на "сигурни", което да облекчи връщането.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Не бих искала да живея в държава, в която правителствените ръководители си "поръчват" въпроси, които да им задават, защото не им ги поставят на пресконференция.

Срещата на Меркел с жителите на Кемниц започна трудно, после беше прекъсвана от аплодисменти и завърши с благодарност за посещението. От своя страна, тя призова източните германци да имат по-голямо самочуствие заради мирната революция, довела до промените, заради креативността и работоспособността си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов прие оставката на Валери Симеонов
Бойко Борисов прие оставката на Валери Симеонов
Енергийните връзки с Гърция бяха акцент при посещението на Борисов в Солун
Енергийните връзки с Гърция бяха акцент при посещението на Борисов в Солун