НОВИНИ

Меркел: САЩ ще бъдат в изолация по климатичните въпроси на срещата на Г-20

Срещата на върха на Г-20, която започва утре, ще подчертае изолацията на САЩ по климатичните въпроси, защото много страни са решени да продължат да работят по Парижкото споразумение за климата, каза днес Ангела Меркел, цитирана от Франс прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
21:51, 06.07.2017
Чете се за: 00:28 мин.
По света
меркел сащ бъдат изолация климатичните въпроси срещата

Обсъжданията на климатичните въпроси със САЩ няма да са лесни, след като президентът Тръмп обяви през юни оттегляне от споразумението за борба с глобалното затопляне на планетата, прогнозира германският канцлер, домакин на срещата.

"Ние, разбира се, няма да скрием различията си, а напротив, ще ги посочим, защото по някои ключови въпроси има разнобой в мненията", каза Меркел.

Съветниците на лидерите на 20-те най-развити икономики, които от няколко дни работят по заключителната декларация на срещата, се ориентират към текст, констатиращ разногласията по климата, съобщиха няколко осведомени източници.

Финалният текст би трябвало да подчертае, че Парижкото споразумение за климата е "необратимо", при все че Тръмп призова за предоговаряне. Освен това всички страни от Г-20, с изключение на САЩ, искат да потвърдят в заключителната декларация ангажимента си за намаляване на емисиите на парникови газове и да "констатират", че САЩ са на друго мнение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Хамбург избухнаха сблъсъци между полицията и протестиращи срещу Г-20
В Хамбург избухнаха сблъсъци между полицията и протестиращи срещу Г-20
Къде се пази тефтерчето на Левски? БНТ със серия репортажи за безценната реликва
Къде се пази тефтерчето на Левски? БНТ със серия репортажи за безценната реликва