Срещата на върха на Г-20, която започва утре, ще подчертае изолацията на САЩ по климатичните въпроси, защото много страни са решени да продължат да работят по Парижкото споразумение за климата, каза днес Ангела Меркел, цитирана от Франс прес.

© БТА / Michael Kappeler / pool photo via AP

Обсъжданията на климатичните въпроси със САЩ няма да са лесни, след като президентът Тръмп обяви през юни оттегляне от споразумението за борба с глобалното затопляне на планетата, прогнозира германският канцлер, домакин на срещата.

"Ние, разбира се, няма да скрием различията си, а напротив, ще ги посочим, защото по някои ключови въпроси има разнобой в мненията", каза Меркел.

Съветниците на лидерите на 20-те най-развити икономики, които от няколко дни работят по заключителната декларация на срещата, се ориентират към текст, констатиращ разногласията по климата, съобщиха няколко осведомени източници.

Финалният текст би трябвало да подчертае, че Парижкото споразумение за климата е "необратимо", при все че Тръмп призова за предоговаряне. Освен това всички страни от Г-20, с изключение на САЩ, искат да потвърдят в заключителната декларация ангажимента си за намаляване на емисиите на парникови газове и да "констатират", че САЩ са на друго мнение.