НОВИНИ

​Меркел: Трябва да увеличим разходите за отбрана до 2%, както изисква НАТО

Германия трябва да изпълни своите задължения в рамките на НАТО и да увеличи разходите си за отбрана до 2 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), каза днес канцлерката Ангела Меркел, цитирана от ТАСС. Тя говори на предизборна среща на своята партия - Християндемократическия съюз, в северния германски град Щралзунд.

bnt avatar logo
от БТА
14:34, 25.02.2017
Чете се за: 00:23 мин.
По света
​меркел увеличим разходите отбрана както изисква нато

"Това ще искат от нас и останалите, и мисля, че те са прави", подчерта тя. Същевременно председателят на парламентарната група на Социалдемократическата партия в Бундестага Томас Оперман, в контекста на дискусията за повишаване на разходите за отбрана, предупреди за опасност от надпревара във въоръжаването в Европа. "Ние не трябва да правим грешка и да влизаме в нова надпревара във въоръжаването", каза той днес пред съпартийци в Ерфурт.

В момента Германия харчи 1,2 на сто от своя БВП за военни нужди. Според проектобюджета, представен миналата година, за отбранителни цели и сигурност през тази година се предвиждат над 37 млрд. евро. За да изпълни критериите на НАТО за 2 на сто от БВП, Берлин трябва да увеличи разходите за отбрана до около 58 млрд. евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боинг отваря първия си завод в Европа
"Боинг" отваря първия си завод в Европа
Как една песен за любов се оказа нещо по-коментирано от политическите войни?
Как една песен за любов се оказа нещо по-коментирано от политическите войни?