Германският канцлер Ангела Меркел защити свободната търговия днес през първия ден от визитата си в Пекин. Германия и Китай са под прицела на президента на САЩ Доналд Тръмп заради техните прекомерни търговски излишъци спрямо САЩ, информира АФП. Меркел се срещна днес с президента на Китай Си Дзинпин в Двореца на народа, който гледа към огромния площад "Тянанмън".

© БТА

Меркел, за която тази визита в Китай е 11-та, откакто тя дойде на власт през 2005 година, извади на преден план общите гледни точки с Пекин по въпросите на иранското ядрено споразумение и протекционизма, но спомена и проблемите с човешките права.

"Китай и Германия напредват в налагането на мултилатерализма и подкрепата към свободната търговия", заяви Меркел пред журналисти след срещата си с китайския премиер Ли Къцян.

"Ние мислим, че нашите две страни са изправени пред редица предизвикателства в сферата на икономическото развитие (...) На тези предизвикателства може да се отговори чрез взаимно сътрудничество", каза Ли Къцян.

"Ние трябва освен това да подкрепяме процеса на глобализация и свободното движение на инвестициите", допълни китайският премиер.