Германският Християндемократичен съюз (ХДС), Хриянсоциалният съюз (ХСС) и германската Социалдемократическа партия (ГСДП) трябва да изяснят редица важни точки в преговорите за сформиране на управляваща коалици. Това заяви пред репортери канцлерът Ангела Меркел преди решителния кръг от консултации.

Основните участници в преговорите са Мартин Шулц и Ангела Меркел
Основните участници в преговорите са Мартин Шулц и Ангела Меркел © БТА

Меркел заяви, че според нея преговорите ще бъдат сложни.

Ангела Меркел: Събрахме се, за да пристъпим към решителния кръг. Колко ще продължи това засега не може да се каже. Вчера свършихме добра работа, но има още важни точки, които трябва да се изяснят.

Председателят на ГСДП Мартин Шулц подчерта, че по много въпроси позициите на партиите са се сближили, но има още моменти, преди всичко в социалната политика, по които има разногласия.

Мартин Шулц: Изхождам от факта, че можем да се договорим, но резултатът все още не е постигнат, ще бъде много интензивен ден. Искаме да бъде създадено стабилно правителство, но за това имаме нужда от стабилно споразумение, което да стане стабилна основа за стабилно правителство. Днес е дълъг ден за водене на преговори, може би преговорите ще продължат до късно вечерта и през нощта.

Според графика на коалиционните разговори днешният ден е последният ден от консултациите, но по-рано представители на партиите заявиха, че са готови да разширят срока, ако е необходимо. Все още няма ново правителство в Германия. Одобряването на коалиционното споразумение и формирането на кабинета след това може да отнеме още няколко седмици.