НОВИНИ

Меркел: Въпреки постигнатия напредък борбата за равноправие на жените продължава

Въпреки постигнатия досега напредък борбата за равни права за жените продължава, заяви германският канцлер Ангела Меркел в цитиран от ДПА пост в Инстаграм по повод Международния ден на жените. "Много жени преди нас са правили жертви и са се борили упорито за повече права на жените. Навършват се 100 години, откакто жените извоюваха правото да гласуват, но ние, разбира се, искаме не само да гласуваме, а да можем да определяме политиката във всички области", каза във видеопослание Меркел. Канцлерката спомена и значителното присъствие на жени в бъдещото й правителство.

bnt avatar logo
от БТА
13:51, 08.03.2018
Чете се за: 00:21 мин.
По света
меркел въпреки постигнатия напредък борбата равноправие жените продължава

"Днес си позволявам да кажа също, че новият кабинет ще бъде интересно съчетание от мъже и жени", отбеляза тя.

Меркел изтъкна, че в Германия все още предстои много работа за постигане на пълно равноправие между мъже и жени, но това се отнася с още по-голяма сила за страните, където жените са лишени от основни права.

Днешният празник не е само ден, в който се връщаме назад към постигнатото, но и ден, в който заявяваме, че борбата за равни права за жените продължава, заключи тя.

На срещата на върха на Г-20 през април 2017 г., в отговор на въпрос дали е феминистка, Меркел каза, че се чувства неудобно да си приписва заслуги за постиженията на активистките.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж и две деца са загинали при пожар в Средец
Мъж и две деца са загинали при пожар в Средец
Държавата няма работа нито в ЧЕЗ, нито в другите ЕРП-та, според Трайчо Трайков
Държавата няма работа нито в ЧЕЗ, нито в другите ЕРП-та, според Трайчо Трайков