НОВИНИ

Меркел започна кавказката си обиколка с посещение в Грузия

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес в Тбилиси, че още не е решила кого да номинира за следващ председател на Европейската централна банка (ЕЦБ) и добави, че дискусиите по въпроса едва са започнали. "Обсъжданията за персонални решения, които да бъдат взети във връзка с изборите на нов Европейски парламент, в момента бавно започват", каза Меркел на пресконференция в грузинската столица, където е на посещение.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:50, 23.08.2018
Чете се за: 00:43 мин.
По света

"Това означава, че досега не са били взети никакви решения, а човекът за поста ръководител на ЕЦБ ще бъде определен много по-късно, така че не мога да кажа какви са желанията ми. Ние по-скоро ще чакаме как ще се развият нещата и тогава ще видим и как се развива германската позиция", каза Меркел.

На съвместна пресконференция с германския канцлер грузинският министър-председател Мамука Бахтадзе каза, че визитата на Меркел издига на по-високо равнище двустранното сътрудничество.

Германия твърдо подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Грузия в международно признатите й граници и процеса на европейска и евроатлантическа интеграция на страната, подчерта Бахтадзе.

Меркел съобщи, че представители на Германия и Грузия ще подпишат документи за сътрудничество на стойност 390 млн. евро. Сътрудничеството обхваща строителството, хранилищата за газ, помощ за водоснабдяването и канализацията.

Германският канцлер разговаря още с президента на страната Гиорги Маргвелашвили. За утре е планирана среща на Меркел с ръководители на опозиционни организации, студенти и преподаватели от университета в Тбилиси.

Заедно с канцлера пътуват бизнесмени от различни области. Според анализатори, кавказката обиколка на Меркел, която освен Грузия, включва Армения и Азербайджан, цели да покаже желанието й за намиране на алтернативни енергийни източници, независимо от заявения интерес към газопровода "Северен поток 2", който ще доставя синьо гориво директно от Русия до Германия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Собствениците на животни излизат с нови искания
Собствениците на животни излизат с нови искания
Заради горещините: Покриват с платнища Ронския ледник в Швейцария
Заради горещините: Покриват с платнища Ронския ледник в Швейцария