Консервативният блок на Ангела Меркел спечели вчерашните избори в Германия, макар и с много по-лош от очаквания резултат. Формацията от Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел и Християнсоциалния съюз взе 33% от гласовете. Също очаквано социалдемократите на Мартин Шулц са доста зад тях, с малко над 20%.

За първи път от половин век насам в Бундестага влиза крайнодясна формация - Алтернатива за Германия е трета политическа сила с 13 % подкрепа и това е големият шок на тези избори. Още три политически сили прескочиха 5-процентовия праг - Свободните демократи, Лявата партия и Зелените. Канцлерът Меркел започва преговори, за да изпълни четвъртия мандат за управление в политическата си кариера.

Коалиция "Ямайкa"?

Изборният резултат - най-лошият от 70 години, налага на Ангела Меркел да търси повече партньори в бъдещото управление. Наблюдателите нарекоха очакваната коалиция "Ямайка", тъй като цветовете на партиите съвпадат с цветовете на ямайското знаме. Това са консервативният блок ХДС/ХСС плюс Свободните демократи и Зелените. Канцлерът държи и на досегашните си партньори.

Какво представлява коалиция "Ямайка", която би могла да управлява Германия?

Какво представлява коалиция "Ямайка", която би могла да управлява Германия?

След изборите в Германия като най-вероятен сценарий за управлението на страната се очертава коалицията "Ямайка". Името на коалицията идва от трите цвя...

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Ще започнем преговори със Свободната демократическа партия и Зелените, но също така и със Социалдемократите, защото вярвам, че това е нужно, за да може Германия да има стабилно правителство. Чух какво казаха те, но ще държим връзка.

Меркел призна, че блокът е отстъпил над 1 млн. избиратели на антиимигрантската Алтернатива за Германия, но обеща тя да бъде изолирана и да няма влияние в германската политика.

Днес социалдемократите потвърдиха решението да останат в опозиция, след като получиха най-слабата подкрепа в следвоенната история на Германия. Партията ще се стреми да се върне на водещо място в политиката.

Мартин Шулц, лидер на ГСДП: След резултата от 20 процента и половина, осъзнахме задачата си - да бъдем силна опозиция в тази страна и да защитаваме демокрацията срещу онези, които я поставят под въпрос и я атакуват.

Потенциалните партньори в управлението заявиха условия. За Зелените приоритетът е спазването на Парижкото споразумение за климата. Други теми са бъдещето на ЕС и социалната справедливост.

Либералната Свободна демократическа партия даде заявка за трудни преговори с искането за обрат в политиката, по-специално в енергетиката и финансите.

След като потресе германците с изборния успех, крайнодясната Алтернатива за Германия разкри конфликти в ръководството. Фрауке Петри обяви несъгласия с политиката на партията и каза, че няма да участва в парламентарната ѝ група и дори напусна днешната пресконференция.

Пресата нарече влизането на националистите в Бундестага "кошмар", "наказателен вот" и "плесница за Меркел". Много германци се събудиха с лошо усещане.

Анализатори коментират, че в тази ситуация ще е трудно да се състави стабилно управление за идните четири години.

Меркел обяви, че ще води преговори за коалиция с три партии

Меркел обяви, че ще води преговори за коалиция с три партии

Германският канцлер Ангела Меркел обяви днес, че ще води преговори за съставяне на управляваща коалиция с три партии - социалдемократите, Зелените и л...

Какви са възможните политически сценарии след изборите в Германия?

Какви са възможните политически сценарии след изборите в Германия?

"Това беше една победа на Меркел, която фактически е поражение, защото Християндемократите са с най-нисък резултат от 1949 година насам, а социалдемо...