НОВИНИ

Спешни мерки против войната по пътищата след извънредна среща при премиера

Тежко остава състоянието на някои от ранените в трите катастрофи, които станаха на пътя София-Варна в Ловешко . В Световния ден за възпоменание на жертвите при катастрофи премиерът Бойко Борисов събра на спешна среща министри, шефове на агенции и Пътна полиция, за да предприемат мерки против войната по пътищата. Най-драстичната мярка - полицаите ще извеждат от пътя шофьорите, които нарушават драстично правилата за движение и ще ги отвеждат до най-близкото районно полицейско управление за съставяне на глоби.

Александър Марков
от Александър Марков
18:23, 19.11.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас
спешни мерки против войната пътищата извънредна среща премиера

556 са загиналите в катастрофи от началото на годината - това показва часовникът на ВМА, който от години отброява за съжаление загубените човешки животи на пътя.

Най-драстичната е именно извеждането на тежките нарушители на пътя от движение и придружаването им до районното управление. Тя, обаче, няма да е достатъчна.

На срещата при премиера, която събра министърът на вътрешните работи, транспорта, регионалното развитие, висши полицаи и шефове на агенции в крайна сметка са обсъдени пакет от мерки.

Всички автобуси за обществен превоз на пътници задължително да се оборудват с видеорегистратори, които да снимат ставащото на пътя през автобуса, и колани - без значение от възрастта на автобуса. Дали е стар или по-нов модел, колани ще трябва да се слагат.

По отношение на инфраструктурата - ще се регистрират най-опасните участъци в страната, като например "отсечката на смъртта" на пътя София-Варна при Микре или 66-ия километър на АМ "Марица", където стават най-много катастрофи - и ще се предприемат мерки за допълнително обезопасяване на тези участъци с шумяща маркировка, евентуално изправяне на завои, видеонаблюдение и други.

Късно снощи министърът на вътрешните работи Валентин Радев и главният секретар на МВР Младен Маринов инспектираха на място пътя при Микре. Изводът е, че колкото по-добър е пътят, толкова повече катастрофи стават по него.

Работна група отново ще преглежда варианти дали не е необходим да се променят и правилата за взимане на книжка - дали да не се затегнат изискванията. Очакванията са през 2018 година мерките да влязат в сила.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте на живо по БНТ 1 и БНТ HD финала на Григор Димитров
Гледайте на живо по БНТ 1 и БНТ HD финала на Григор Димитров
Намериха тялото на 20-атa жертва на наводненията в Атина
Намериха тялото на 20-атa жертва на наводненията в Атина