НОВИНИ

Мерки срещу демографската криза във Видин

Насърчаване на местната икономика, според експерти може да помогне за справяне с демографските проблеми във Видин. За да се привлекат инвеститори беше променен и статутът на индустриалната зона в града.

bnt avatar logo
от БНТ
08:10, 05.09.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Регионът е с най-застаряващо население в страната, а заради липсата на работа, младите продължават да напускат града. Негативната тенденция може да се промени, твърдят от икономическото министерство.

Александър Манолев, заместник-министър на икономиката: "Това, което е нужно на региона са едно или няколко по-мащабни производствени предприятия, които да генерират и повече работни места."

Вече е отменена разпоредба от преди 30 години, която спъваше инвестициите в Индустриалната зона във Видин.

Александър Манолев, заместник-министър на икономиката: "С решение на правителството бе премахната разпоредбата, с която се забраняваше да се продават терени и да се отстъпва право на строеж."

С това според икономисти зоната става доста атрактивна. Тя е близо до втория мост с Румъния по Дунав с изградена пътна инфраструктура и възможност за речен транспорт.

Людмил Цветанов, изп. директор на Индустриална зона - Видин: "Всичко това благоприятства развитието на една индустриална зона. Това ще способства от една страна за по-добро икономическо бъдеще за региона, а от друга страна- да се осигурят работни места за работната сила, която за съжаление напусна нашия регион. Това е начинът да се върнат част от хората."

На помощ на инвеститорите може да е и подготовката, в разкрития от тази година филиала на технически университет в града.

Цветомир Ценков: "Създаването на подобни предприятия в рамките на индустриалната зона...би помогнало много и за свързването на тези предприятия с филиала на Русенския университет, който беше създаден във Видин."

Вече има заявен интерес от машиностроителна компания за производство във Видин. За да си помагат взаимно Национална компания „Индустриални зони"", която е държавна и Общината сключиха меморандум.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лятно кино в парка на Военната академия в София
Лятно кино в парка на Военната академия в София
Назначават временен директор на СМГ
Назначават временен директор на СМГ