НОВИНИ

Мерки срещу мигрантите от ЕС

Националното събрание на Франция започна обсъждането на спорен проектозакон за нови текстове в Конституцията, свързани със сигурността и борбата срещу тероризма след атентатите в Париж.

bnt avatar logo
от Юлия Талева
22:00, 05.02.2016
Чете се за: 01:04 мин.
По света
мерки мигрантите

Гласуването се очаква в сряда, но между различните политически сили вече започнаха оспорвани дебати. Предложението на президента Оланд за отнемането на френското гражданство предизвика остри спорове и срина образа му на обединител на нацията.

По темата работи кореспондентът на БНР в Париж - Юлия Талева.

Манюел Валс защити твърдо двете точки от проектозакона, повече консенсус се очаква по текста за извънредно положение, каквото Франция въведе след атентатите след 13 ноември

Да впишем извънредното положение в конституцията означава да го подчиним на правото, това е и самият принцип на правовата държава, заяви френският премиер Валс, излагайки проектозакона за промени в Конституцията пред френските депутати. Той обясни, че правителството е готово да ограничи периода на извънредно положение до четири месеца с възможност за подновяване.

Премиерът увери, че въведеното извънредно положение след атентатите на 13 ноември е позволило да се дестабилизират различни терористични мрежи, а едно планирано нападение е било осуетено благодарение на поредицата от обиски.

Камък за препъване остава втората точка от проекта за отнемане на френското гражданство на лица осъдени за тероризъм. Премиерът увери, че мярката ще засяга всички независимо дали имат друго гражданство и как са станали французи.

Манюел Валс, министър-председател на Франция: Отнемането на гражданството е колективният отговор на французите към други французи, които са избрали да вредят сериозно на живота нацията. Това е символ на обединението на всички, които зачитат законите и начин да начин да покажем на тези, които ги нарушават, че няма да го допуснем. Не е опит за разделяне на народа, напротив - така показваме, че сме единни.

Проектозаконът, изготвен по настояване на френския президент Франсоа Оланд, срещна различни резерви сред всички политически сили. Особено е оспорван проектът за отнемане на френското гражданство от лица с двойно гражданство, съдени за тероризъм. Това предизвика дори оставката на министъра на правосъдието Кристиан Тобира.

За да прокара закона, президентът Оланд се нуждае от мнозинство от 3/5 от двете парламентарни камари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отложиха разглеждането за по-лека мярка на Евстатиев
Отложиха разглеждането за по-лека мярка на Евстатиев
Русенец откри текстил в хляб
Русенец откри текстил в хляб