НОВИНИ

Мерки срещу нелегалната паралелна търговия с лекарства

Преди седмица МВР и прокуратурата разбиха престъпна схема за износ на лекарства. За паралелния износ и как може да бъде пресечен, вижте в репортажа на Мария Чернева.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:55, 10.12.2017
Чете се за: 01:12 мин.
Още

Акцията е на ГДБОП, а лекарствата вероятно са обект на нелегална търговия. Три от медикаментите, които се виждат, са за диабетно болни. Нищо чудно. Инсулините са от лекарствата, които най-често липсват по аптеките. Преобладаващи са обаждания за липсата им и във фармацевтичния съюз.

Проф. Илко Гетов- председател на Българския фармацевтичен съюз - И в рамките на тази седмица двукратно са намалели броя на тези обаждания, което означава, че хората правещи паралелна търговия, най-малкото са си направили сметка да не прекрачват закона.

Инсулините са от лекарствата, интересни за паралелен износ. Интересни за законен, а и за незаконен износ. Янумет - тук може да се купи за 35 лева, същата опаковка в Германия върви около 90 евро. Как да не бъде изнесен.

Боряна Маринкова - дир на асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства - Паралелния износ може да изнася лекарствени продукти от територията на страната, само когато българските пациенти са обезпечени със своите лекарства.

Практиката от няколко години определено показва, че това е често прекрачвана граница. С ясно начало. От 2012 година, когато беше въведено рефериране на цените и регистриране на най-ниската от 8 страни и това бутна лавината.

Освен на нелегалния износ, най-ниската цена е причина много компании да се оттеглят въобще от нашия пазар. По тази линия изчезнаха доста генерици, стари молекули, забави се навлизането и на биоподобни лекарства

Проф. Илко Гетов: Значи най-ниската цена не е двигател на развитието на този пазар

Още повече, че навсякъде в Европа, така и тук са важни отстъпките, които фондовете договарят с производителите и промяната в ценообразуването ще повлияе само реекспорта.

Проф. Илко Гетов : Трябва ни ясна и добре изградена функционираща, интегрирана система за електронно здравеопазване
Боряна Маринкова -Ако такава система има, във всеки един момент ще се знае кой лекарствен продукт, в каква наличност е и има ли някакъв риск той да бъде изчерпан.
Проф. Илко Гетов - И е крайно време да се помисли за ДДС-то върху лекарствата.

И не ограничения в износа, а адекватна ценова политика ще върне лекарствата при пациентите. Акции на ГДБОП, като тази са важни срещу чисто криминалните прояви на пазара. Драстични, но не и мащабни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баритонът Владимир Стоянов получи наградата Фалстаф
Баритонът Владимир Стоянов получи наградата "Фалстаф"
В Москва отбелязаха също Освобождението на Плевен
В Москва отбелязаха също Освобождението на Плевен