НОВИНИ

Мерки срещу пожарите в началото на жътвената кампания у нас

Областната противопожарна служба в Хасково е в готовност за реакция в началото на жътвената кампания. Проверяват се всички машини на фермерите, защото често именно искра от техника е причината за избухването на пожари.

bnt avatar logo
от Мария Ламбова
09:19, 28.07.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Въпреки по-хладното лято, всяко денонощие огнеборците в Хасковско се отзовават на между 3 и 8 сигнала за пожар. Най-често става въпрос за огън в сухи гори.

До момента в областта е имало 11 пожара на селскостопанска реколта на 130 дка. Изгорял е и един комбайн. В разгара на жътвената кампания работата на огнеборците се увеличава тъй като те трябва да следят изправни ли са близо 1300 стопански машини. До миналата година се е изисквало всяка една да бъде проверена от пожарникарите.

Тенчо Атанасов, инспектор РД ПБЗН: От тази година селските стопани сами подготвят комбайни, ремаркета, самопреси и цялата техника, която участва в кампанията. Ние ще извършваме само контрол на място. Така че, разчитаме на съвестта на всички стопани.

От началото на жътвена кампания 2018 вече са проверени около 80 комбайни и още 170 машини. Няма нарушения. Най-често обаче огънят в нивите възниква заради човешка небрежност.

Тенчо Атанасов, инспектор РД ПБЗН: Дали ще се извършва жътвена кампания, дали ще има преминаване на хора или пък хвърлен някакъв фас. Общо взето нямаме самоволни запалвания в жътвената кампания.

От областната противопожарна служба призовават всички да бъдат особено внимателни при боравене с огън на открито и ако е възможно, такъв изобщо да не бъде пален. От там призовават и хората да внимават и да не оставят високи треви около домовете си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва традиционното масово преплуване на река Дунав
Започва традиционното масово преплуване на река Дунав
Гръцки политици: Има доказателства, че умишлен палеж е причинил пожарите
Гръцки политици: Има доказателства, че умишлен палеж е причинил пожарите