Спешни мерки срещу тормоза на деца в столичните ясли предприемат от Столичната община. Освен видеонаблюдение се предвижда и повече комуникация с родителите, особено при проблем с адаптацията на децата.

София

Съвсем скоро камерите в яслите ще бъдат факт. В момента се работи по техническата част, за да може в реално време директорите на заведенията да следят какво се случва в детските градини и яслите. Записите ще се пазят 1 месец. Това написа зам.-кметът по "Здравеопазването" г-н Дончо Барбалов във фейсбук страницата си. По-задълбоченият контакт с родителите също е част от плана, който изпълняват от Общината след появилото се недоволство от страна на майките в София. В почивния ден откриваме г-н Дончо Барбалов по телефона.

Дончо Барбалов, зам.-кмет "Здравеопазване" в Столичната община
"Директорите трябва да са по-отворени към родителите от гледна точка на достъпност. Като има проблем, първо там да го решават. Трябва повече контакти с родителите. Родителят първо като има проблем, трябва да отиде при директора, а не да търси медия."

От Общината са категорични, че ще намерят начин, за да чувстват комфортно и родителите и преподавателите и децата. Един от организаторите на предстоящия протест "Не на насилието в детските градини и училищата" в сряда е Ема Черногорска. Тя е категорична, че трябва да се правят обучения, които да наблегнат на новите практики на отглеждане на децата в яслите и градините, както и да се стимулират млади кадри.

Ема Черногорска, съорганизатор на протеста, майка на две деца
"Това ще са някакви преференции в обучението, по-ниски такси за обучение в такива специалности, увеличение на заплатите, наистина е добре да се стимулират младите."

Увеличаването на броя на медицинските сестри и педагозите в групите е голям проблем, коментира за БНТ 2 отговорният за яслите кмет в Общината. Притеснението за липсата на кадри става все по-осезаемо.

Дончо Барбалов, зам.-кмет "Здравеопазване" в Столичната община
"По-младите отиват да работят в чужбина. Това е сериозно, общо взето има този проблем със сестрите не само в яслите, но и в болниците."

Така на практика оказва се Общината няма как да изпълни искането на родителите за повече медицински персонал в градините и училищата.