НОВИНИ

Мерки срещу шума в ромските махали в Пловдив

Заради въведените ежеседмични рутинни проверки, Общинският инспекторат в Пловдив отчита намаляване на нарушенията за превишени нива на шум на открито. Намаляват и сигналите от граждани, които се оплакват от силна музика в заведенията в града. Все още обаче остава проблемът с празненствата и сватбите в ромските квартали. През август пловдивчани потърсиха помощ от вицепремиера Валери Симеонов заради шума.

bnt avatar logo
от Росица Колева
11:37, 24.09.2017
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Хората, които живеят в близост до Шекер махала, Арман махала и Столипиново от години се оплакват от непрекъснат шумов терор, на който са подложени заради традиционните ромски сватби и тържества. Често те траят по три дни, а голяма част от ритуалите се изпълняват на улицата, озвучени от гръмки децибели.

Райна Калчева: "Почти всеки ден, от понеделник до понеделник. Рядко е да бъде тихо...Има малки деца, има възрастни хора, не е приятно всеки ден да има музика, трябва да работят някои"
Пенка Атанасова: „Вече се съобразяват и след 4 часа започват да правят сватбите, но преди не се съобразяваха с това. Шумът е толкова силен, че си затваряме прозорците и въпреки всичко пак се чува"

Жителите на район Северен се надяват одобрената нова полицейска приемна в квартала да заработи скоро.

Йорданка Средева: "Все пак може би ще се стреснат и контролът ще е от по-близко разстояние. И все пак се надяваме, че нещата ще се променят. Контрол върху работата на МВР-приемната, която скоро ще се отвори, ще бъде от гражданите"

Ромите обаче са категорични, че музиката не пречи, а правилата се спазват.

- Три дена е - петък, събота, неделя. Някои събота хващат хубава музика или неделя най-хубавата музика. От 5-6 часа вече почва, до 9 часа.

- Не е минало сватба без полиция. Не дават музика. Спират, взимат музикантите, взимат инструментите, не дават да се свири, а те са платени и много неприятно...хич не пречи, това за няколко часа.

Добрият пример е Аджисан махала, която е в идеалния център на града. Там оплаквания от силен шум почти липсват, а районният кмет го обяснява с добрата комуникация с местните.

Георги Стаменов, кмет на район Централен: „Когато някой иска да прави сватба, вратите на кметството са отворени, коментираме какви са им правата, какво могат и какво - не, за да бъдат наясно, че ако те нарушат обществения ред съответно цялата звукоозвучителна техника ще им бъде отнета".

Служителите на общинския инспекторат налагат паричните санкции.

Божидар Пехливанов, общински инспекторат: „Търсим лицето, което озвучава, защото те обикновено използват уредби, имат си DJ в някои случаи, ако няма такива лица, търсим този, който е организирал цялото събитие".

За физическите лица глобите са от 500 до 800 лв., а за юридическите - от 1000 до 2 500 лв. Събирането им обаче е трудно, признават от общината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев: Успелите българи в чужбина трябва да помагат за привличане на инвестиции
Радев: Успелите българи в чужбина трябва да помагат за привличане на инвестиции
Безплатни консултации предлага Белодробният диспансер във Варна
Безплатни консултации предлага Белодробният диспансер във Варна