НОВИНИ

Мерки срещу замърсяването на въздуха в Париж

Градската управа на Париж наложи алтернативно движение на колите заради силното замърсяване на въздуха. За първи път мярката продължи три последователни дни, считано от вторник. В дните без коли обаче, парижкото метро беше безплатно. За сериозността на положението говори и фактът, че забраната за автомобили се въвежда едва за четвърти път за последните 20 години.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
09:11, 10.12.2016
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Безпрецедентно за последните 10 години мръсен въздух в Париж наложи движение на колите според номерата им - един ден четните, следващия нечетните. За първи път мярката е в сила над два последователни дни, не само в столицата, но и в 22 общини в областта. В сряда, общественият транспорт беше безплатен. Не всички шофьори се подчиниха на наредбата на кмета Ан Идалго.

- Как да се придвижвам, Идалго си има шофьор, има си всичко, може да се движи цялата седмица. Аз какво да направя?!

- Как да си превозя оборудването?!

Данните за замърсяването в Париж са доста сериозни.На първи декември беше отчетен рекорд от 146 микрограма на кубически метър. Зимният пик на емисиите на вредни частици е свързан най-вече с отопляването с дърва и с пътния трафик, както и с благоприятните метеорологични условия. Очаква се подобряване на ситуацията с идването на вятър от югозапад. Френските власти вземат решение за алтернативно движение едва за четвърти път през последните 20 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МБАЛ-Шумен: Над 25 души са пострадали при взривовете в Хитрино
МБАЛ-Шумен: Над 25 души са пострадали при взривовете в Хитрино
За какво да внимаваме, когато купуваме коледна украса?
За какво да внимаваме, когато купуваме коледна украса?