Жителите на града ще могат да избират с какво да заменят старите печки на дърва и въглища - нови климатици, инсталации на пелети или газифициране на сградата. Община Пловдив беше одобрена да получи близо 14 милиона лева финансиране по оперативна програма "Околна среда". В следващите няколко месеца ще бъде направено проучване какви са предпочитанията на пловдивчани.

Пловдив

Пловдив е сред градовете с най-мръсен въздух , особено през зимата, когато мъглите, влажността и безветрието задържат фините прахови частици ниско до земята. Ако домакинство, което се отоплява на твърдо гориво, декларира желанието си да подмени инсталацията с по-екологична това вече е възможно - и то безплатно за потребителя.

Иван Тотев, кмет на Пловдив: Всички мерки са насочени към битовите абонати. Мерките са следните: внедряване на по-голям брой климатични системи в жилища, които се отопляват до момента с твърдо гориво, разширяване на газопреносната мрежа и третата мярка, която е допустима, е внедряването на повече системи на принципа на пелетите.
Русенци блокираха Дунав мост с искане за по-чист въздух

Русенци блокираха Дунав мост с искане за по-чист въздух

Пореден протест в Русе за чист въздух. Автопоход премина по улиците на града до Дунав мост, където протестиращите блокираха за около 20 минути движени...

В следващите месеци община Пловдив чрез районните кметства и експертите от отдел „Екология" ще направи сериозен анализ и разяснителна кампания при какви условия ще става кандидатстването.

Елена Найденова - експерт отдел „Екология" към община Пловдив: Самото домакинство ще има възможност на база на документите, които ще бъдат посочени от общината да си подготви цялата документация и идеята е не да вземат едно съоръжение и да го държат, без да го използват. Те трябва да гарантират по някакъв начин, така че да има намаляване на емисиите.

За да няма злоупотреби общинските експерти ще правят изненадващи проверки в домовете. Предоставените съоръжения ще остават собственост на гражданите.