НОВИНИ

Мерки за намаляване цените на горивата

Извънредна среща за цените на горивата в Министерския съвет. Представители на Българската петролна и газова асоциация представиха пред вицепремиера Томислав Дончев мерки за намаляване на цените на горивата. Сред идеите са повече прозрачност и контрол, намаляване на административните разходи на компаниите, да се спре влагането на биодобавка в горивата през зимата.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:03, 15.11.2018
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

От Българската петролна и газова асоциация обясниха, че част от мерките за нормализиране на пазара на горива изискват държавна намеса.

Андрей Делчев - изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация: Не е нещо, което може да се случи за ден - два. Има и такива мерки, но има мерки, които изискват промяна в законодателството.

От асоциацията предлагат да отпадне влагането на биодобавка през зимата, защото била двойно по-скъпа от самото гориво. Според вицепремиера Томислав Дончев мярката не е безспорна.

Томислав Дончев - вицепремиер: Това би могло да доведе до натиск на цените през зимата. Допълнително би улеснило водачите. Защото понякога добавката затруднява шофирането и работата на двигателя при зимни условия, но тя не е безспорна. Такава мярка би концентрирала използването на по-скъпата добавка през летния сезон.

След проверки контролните органи да обявяват нарушителите и конкретните нарушения, искат още от бранша. Търсят и съдействие от правителството за разговори с Комисията за защита на конкуренцията, за да могат фирмите да обявяват себестойността на продуктите си.

Томислав Дончев - вицепремиер: Държавата не може да съдейства пред КЗК - КЗК е независим контролен орган и е много нехигиенично, дори незаконно - държавата да му казва какво да прави.

Според Томислав Дончев идеята цените на горивата да се обявяват на уебсайт е вид мярка за повече прозрачност.

Томислав Дончев - вицепремиер: Познавайки обаче законодателство, което гарантира конкурентния пазар - това би могло да бъде интерпретирано и като мярка, която дава шанс на различни търговци да се сговарят да поддържат една и съща цена.
Андрей Делчев - изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация: Всеки един момент се съобразяваме с изискванията на Закона за защита на конкуренцията. Никой да не остава с грешното впечатление, че отиваме, разбираме се, петролната и газова асоциация, нещо и автоматично то има отражение върху цените. Нищо такова няма да се случи.

Андрей Делчев обясни и има ли връзка между протестите и поевтиняването на горивата в последните дни.

Андрей Делчев - изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация: Не след протестите. Ако следите цената на суровия петрол, ще отбележите, че тя падна сериозно. Оттам респективно и цените на крайния продукт на горивата.

В Сутрешния блок на БНТ енергийни експерти оспориха това твърдение.


;
Васко Начев - енергиен експерт: Цената на петрола вчера се вдигна с долар и 20 цента, което е срещу това, че цените на горивата у нас следват тенденцията на международните пазари.

До няколко дни вицепремиерът Томислав Дончев очаква позицията на ресорните министерства по мерките предложени от петролната и газова асоциация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приеха промени в Наказателния кодекс за домашното насилие
Приеха промени в Наказателния кодекс за домашното насилие
Френски съд ще решава за екстрадицията на Баневи в сряда
Френски съд ще решава за екстрадицията на Баневи в сряда