НОВИНИ

Мерки за повишаване качеството на въздуха в Пловдив

Пакет от мерки за по-чист въздух внесоха днес в Общината местните структури на "Зелените" и "Да, България". Междувременно от отдел "Екология" призоваха гражданите да се включат с конкретни предложения за допълнения или промени към Програмата за подобряване на качеството на въздуха.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Деница Торньова
18:12, 10.01.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Завишен контрол върху горенето на отпадъци, монтиране на слънчеви панели върху обществените сгради, развитие на зелените площи и велоалеите, въвеждане на електрически транспорт и разширяване на пешеходната зона в Центъра – това са само част от мерките за по-чист въздух, предложени от Зелените и "Да България".

Веселка Христамян – координатор на "Да България" - Пловдив: "Държим да подчертаем, че това е един ужасен проблем, а това пряко влияе върху здравословното състояние на хората. Този проблем е визиран в общественото пространство от 2003 г. и 15 години не се прави за гражданите."

Междувременно от Oбщината отново отчетоха повивишени нива на фините прахови частици.

Елена Найденова - главен експерт в отдел "Екология и управление на отпадъците": "От началото на годината до момента имаме седем превишения на двата пункта. За 10-и може би 1,7 на пункт "Каменица" и два пъти над нормата на пункт "Тракия"."

Според общинските еколози обаче завишените показатели са обичайни за сезона, още повече в дни с мъгла.

Елена Найденова - главен експерт в отдел "Екология и управление на отпадъците": "Получава се един похлупак и на практика това, което сами ние си акумулираме, си го дишаме, защото няма как да има вентилация на въздуха."

Много от хората веднага усещат влошеното качество на въздуха. Според други това не е проблем.

"Често кашлица се появява, затруднено е дишането и така."

"Имате ли такива оплаквания вие самата?"

"Имам да, затруднено ми е дишането на мен."

"Може би понеже е дъждовно времето е по-свеж въздухът, след това е хладно. Не усещам някаква особена замърсеност на въздуха."

Ежедневни данни за качеството на въздуха се дават на електронно табло пред сградата на Общината и на сайта на администрацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фалшив сигнал за бомба затвори летище София, по-късно работата беше възстановена
Фалшив сигнал за бомба затвори летище София, по-късно работата беше възстановена
Качеството на въздуха в София днес се е подобрило
Качеството на въздуха в София днес се е подобрило